TWEEDE KAMER 2023
Dit vinden Rijnmonders belangrijke verkiezingsthema's: vliegveld moet blijven en geld voor armoedebestrijding

Pak vervuilende bedrijven in de haven aan, houd Rotterdam The Hague Airport open en steek meer geld in armoedebestrijding. Dat zijn de opvallendste resultaten van het regionale Kieskompas, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen woensdag.
Vliegveld
Ook al zijn er diverse politieke partijen en actiegroepen die Rotterdam The Hague Airport (RTHA) graag zien verdwijnen, toch denkt het overgrote deel van de regiogenoten daar anders over. Bijna 80 procent vindt niet dat het vliegveld gesloten moet worden. 6 procent is het er 'wel mee eens' dat het vliegveld sluit en 5 procent is het er 'helemaal mee eens'. Over een uitbreiding van Schiphol wordt dan weer anders gedacht. Een meerderheid vindt niet dat de grootste luchthaven van het land meer ruimte moet krijgen om te groeien.
Edson Olf is wijkraadslid in Rotterdam en landelijk lijsttrekker van BIJ1. In het Rotterdamse verkiezingsdebat maakte hij zich eerder hard voor sluiting van Rotterdam The Hague Airport. Dat een overgrote meerderheid tegen sluiting van het Rotterdamse vliegveld is, noemt hij niet verrassend.
"Klimaatverandering is voor veel mensen nog een ver-van-mijn-bed-show en het is makkelijk om nu voor comfort te kiezen, in plaats van te kiezen voor oplossingen voor de klimaatcrisis", zegt Olf. "Wij geloven echter wel dat sluiting van RTHA een goede eerste stap is naar een groener en schoner toekomstbeeld, waar ook nog eens extra ruimte wordt vrijgemaakt voor sociale huurwoningen en een fijn park om in te wandelen. Zo dragen we bij aan het oplossen van de klimaat- en wooncrisis."

Armoede
Ongeveer de helft van de Rijnmonders vindt dat er meer geld moet naar armoedebestrijding in Nederland, ook als daardoor de belastingen omhoog gaan. 31 procent is het hier juist niet mee eens.
Marianne van den Anker, ombudsvrouw van Rotterdam en omstreken, stelt op basis van deze uitslag dat je ziet dat er veel empathie en medeleven is van kiezers met mensen die gesteund moeten worden. Dat 31 procent het er niet mee eens is, kan volgens haar met twee dingen te maken hebben.
"Het zegt niet meteen dat dat mensen zijn die niet begaan zijn met een ander, maar ik vermoed dat het te maken heeft met dat armoedebestrijding nu slecht geregeld wordt. Deze mensen vinden misschien wel dat de overheid het beter op de mensen af moet stemmen. Er is geld genoeg, maar het komt niet bij de mensen die het nodig hebben. Het is een lokettenjungle", legt Van den Anker uit.
67 procent van de regiogenoten vindt dat mensen met een laag inkomen financiële hulp moeten krijgen om hun energierekening te betalen. "We worstelen allemaal met die inflatie en met de hoge energiekosten. In Rotterdam wonen we ook niet allemaal in een goed geïsoleerd huis, dus mensen zouden het denk ik fijn vinden als er financiële hulp komt om de energierekening te betalen", zegt de ombudsvrouw.
"Het gaat in dit geval niet alleen om empathie voor anderen, maar ook om een stukje herkenning. Bij deze stelling denken mensen: 'Ja Den Haag, als jullie dit doen ben ik geholpen."

Milieu
60 procent van de Rijnmonders is van mening dat de meest vervuilende bedrijven in de Rotterdamse haven gedwongen moeten worden om te verduurzamen, ook als deze bedrijven dan mogelijk uit Nederland moeten vertrekken. Ook vindt meer dan driekwart van de mensen uit onze regio dat bedrijven die het milieu vervuilen, meer belasting moeten betalen.
"Net als veel Rijnmonders vinden bedrijven in de haven verduurzaming belangrijk. Het beperken van klimaatverandering is tenslotte een van de grootste uitdagingen van deze tijd", laat het Havenbedrijf Rotterdam in een reactie op deze uitkomst weten. In Rotterdam wordt daarom gewerkt aan een aantal grote energietransitieprojecten en bedrijven investeren ook zelf in verduurzaming.
"De overheid maakt hierover afspraken met bedrijven die veel uitstoten en binnen de Europese Unie hebben landen doelen afgesproken om de CO2-uitstoot omlaag te brengen naar nul in 2050. Dat maakt dat bedrijven al worden verplicht om te verduurzamen. Ze kunnen daar niet onderuit als ze naar een ander Europees land vertrekken."
Tegelijkertijd wil het Havenbedrijf ook graag dat bedrijven in Rotterdam investeren in een schonere productie, zodat we de economische groei en banen hier behouden. Volgens het Havenbedrijf kan verduurzamen hier ook goed.
"Er komt veel windenergie vanaf zee binnen waarmee groene waterstof kan worden gemaakt en de aanleg van het landelijke waterstofnetwerk begint hier, in Rotterdam. Met groene waterstof kan de industrie afstappen van fossiele brandstoffen. Kortom: beter groen hier, dan grijs elders."

Het Kieskompas is een stemhulp waarin je verschillende stellingen voorgelegd krijgt. De thema's gaan bijvoorbeeld over wonen, migratie, zorg en klimaat. Ook bevat het Kieskompas stellingen die alleen voor onze regio van toepassing zijn, bijvoorbeeld over de Rotterdamse haven of Rotterdam The Hague Airport. Ruim 27 duizend regiogenoten vulden de afgelopen weken het regionale Kieskompas in.
Zelf het Kieskompas invullen? Dat kan hier.