DIEREN

Twee kittens sterven nare dood door vlooienplaag in ernstig vervuild huis

De kittens zijn bezweken onder de vlooien.
De kittens zijn bezweken onder de vlooien. © Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID)
In een zwaar vervuild huis in Alblasserdam zijn twee jonge katjes gestorven aan de gevolgen van een vlooienplaag. Een derde kitten en een volwassen kat zaten ook helemaal onder de vlooien en zijn met spoed naar de dierenarts gebracht. De bewoner liet de katten bij afwezigheid verzorgen door een van de buren. Die gaf alleen elke dag eten en water, maar heeft verder niet naar de katten omgekeken.
De diertjes werden vorige week woensdag gevonden tijdens een inspectie van de vervuilde woning door de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) en de politie. Het hele huis zat onder de vlooien en in de keuken wemelde er het van de vliegen. De eigenaar zelf was sinds een week of twee tijdelijk weg van huis.

Kosten voor de buur

De kitten en de kat die nog leefden, zijn in bewaring genomen. Alle kosten voor vervoer en medische zorg zijn voor de rekening van de buur die voor de katten zorgde bij afwezigheid van de bewoner zelf. Er is nog een vijfde kat die vooral buiten leeft. De verzorger moet daar zo snel mogelijk mee naar de dierenarts, anders volgen nieuwe sancties.
Als een eigenaar de verzorging van dieren (tijdelijk) overdraagt aan een ander, is diegene wettelijk verantwoordelijk voor de zorg van de dieren.

Allergie, lintworm en bloedarmoede

Huisdieren die niet regelmatig een vlooienbehandeling krijgen, lopen het risico geïnfecteerd te raken met alle gevolgen van dien, zegt de Landelijke Inspectie Dierenbescherming. "De beten van deze parasiet kunnen huidallergieën tot gevolg hebben en het oraal binnenkrijgen van vlooien kan leiden tot het ontwikkelen van een lintworm in de darmen. Vlooien voeden zich met het bloed van hun gastheer en dat leidt tot bloedarmoede. In de ergste gevallen worden de gevolgen van een vlooieninfectie het dier fataal."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl