FEYENOORD

Feyenoord-stagiairs Sarina en Tessa redden vrouw uit water: 'Het ging om leven of dood'

Feyenoord-stagiairs Sarina en Tessa
Feyenoord-stagiairs Sarina en Tessa © Privé
Nietsvermoedend stonden Sarina (18) en Tessa (19) op het schoolplein van een basisschool in Rotterdam-Pendrecht tijdens hun stage. Ze hadden een sportactiviteit voorbereid, toen plotseling een vrouw in paniek het plein op kwam rennen. "Er ligt iemand in het water!", riep ze. Sarina en Tessa aarzelden geen moment.
De bel was net gegaan: de lunchpauze was begonnen. Sarina en Tessa stonden al klaar op het grote plein van basisschool De Hoeksteen in Rotterdam-Zuid. Als stagairs Social Work bij Feyenoord organiseren zij sportactiviteiten voor in de pauze op kwetsbare basisscholen op Zuid. Abrupt werd dat verstoord: er bleek iets goed mis. "Je weet dat je iets moet doen, maar niet precies waar de hulp nodig is", vertelt Tessa terwijl zij terugkijkt op een heftige middag.

Vrouw in het water

Al snel werd aan Sarina en Tessa duidelijk gemaakt dat iemand in het water lag. Zij volgden de vrouw die alarm sloeg naar een slootje vlakbij het schoolplein. "Het leek op het eerste gezicht wel alsof er een vuilniszak in het water lag", begint Tessa. "Maar het bleek de zwarte jas te zijn van iemand die ondersteboven in het water lag."
"Ik dacht het een kind was, dus ik sprong meteen het water in", vertelt Sarina. Tot aan haar heupen stond ze in de sloot. "Ik voelde al snel dat het geen kind was, maar een volwassene. Ik zorgde dat ik zo snel mogelijk haar hoofd uit het water haalde." Sarina bracht de vrouw naar de kant. Tessa en de vrouw die hen alarmeerde konden de vrouw toen uit het water trekken.

Jonge kinderen in paniek

Het voelde als een eeuwigheid, vertelt Sarina. Terwijl zij het water in was gesprongen, ontfermde Tessa zich over drie jonge kinderen die langs het water stonden. "De vrouw die ons om hulp vroeg, had twee kinderen bij zich. Dat waren haar zusjes. Ze waren erg jong, het waren nog maar peuters", vertelt ze. "En er was nog een derde kind: het dochtertje van de vrouw die in het water terecht was gekomen."
Tessa probeerde de kinderen te kalmeren, terwijl zij zelf ook erg geschrokken was. "Het was heel zielig", begint ze. "Het dochtertje van de vrouw klampte zich helemaal aan mij vast. Ze kon alleen maar huilen."

Epileptische aanval

De twee stagiaires hadden gelijk door dat het niet goed was en Sarina belde gelijk 112. De vrouw die bij hen was, bleek verpleegkundige te zijn en begon het slachtoffer te reanimeren. Al snel nam de ambulancedienst dit van haar over. "Toen drong eigenlijk pas door dat het echt om leven of dood ging", zegt Sarina.
"Gelukkig hielp het reanimeren en was er weer teken van leven", vertelt Sarina opgelucht. De vrouw die in het water lag, had vermoedelijk een epileptische aanval gekregen terwijl ze haar dochtertje naar school bracht, hoorden de twee achteraf.
Inmiddels zijn de meiden weer bezig met hun stage. Ze maakten zich steeds zorgen over de vrouw en hoe het met haar ging. "Gelukkig kregen we wel te horen dat het goed ging met de vrouw. Binnenkort gaan we haar ook ontmoeten."

Steun van meerdere kanten

Na de gebeurtenis kregen Sarina en Tessa van meerdere kanten steun. "Feyenoord ving ons die middag gelijk op. We gingen naar de Kuip en kregen een gesigneerd shirt", laat Tessa weten. "Maar ook Slachtofferhulp stond voor ons klaar en van meerdere kanten kregen we hulp aangeboden. Dat is heel fijn. En van de basisschool waar het gebeurde kregen we ook een bedankje."
Tessa (links) en Sarina (rechts) met het gesigneerde shirt dat zij hebben gekregen van Feyenoord.
Tessa (links) en Sarina (rechts) met het gesigneerde shirt dat zij hebben gekregen van Feyenoord. © Feyenoord
Ook Sarina is blij met de steun die zij kreeg. "Het is natuurlijk heel lief, maar ik denk ook: iedereen had dit gedaan in onze situatie. Ik ben vooral heel dankbaar dat we de vrouw hebben kunnen redden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl