SCHEEPVAART

Opvarenden partyboot zien hoe stuurloos schip op hen afkomt in Parkhaven: 'Ik probeerde niet in paniek te raken'

Links: hulpdiensten zijn bezig bij het schip. Rechts: ooggetuige Doris Nemes
Links: hulpdiensten zijn bezig bij het schip. Rechts: ooggetuige Doris Nemes © MediaTV/Rijnmond
Meerdere ooggetuigen zagen hoe het binnenvaartschip Antares stuurloos meerdere schepen en de wal raakte in de Parkhaven. Onder meer partyschepen de Ameland en de Zwarte Zwaan werden geschampt. Opvarenden van andere schepen zagen hoe het binnenvaartschip rakelings langs hen voer.
"Wij waren aan boord aan het werk en in één keer kwam die boot", vertelt Erwin Verschoof, kok op het partyschip De Brandaris.
Rijnmond spreekt hem als hij aanstalten maakt om naar huis te gaan. "De boot maakte een heel rare beweging en kwam dicht bij onze boot. Toen draaide die in één keer weer terug. Daarna maakte hij nog een rare beweging, maar dat was te ver weg voor mij om nog te zien. Onze schipper belde meteen 112 op dat moment."

Schipper bekneld

Het ongeluk gebeurde rond 13:30 uur bij de Müllerkade in de Parkhaven. De boot kwam vanaf de Nieuwe Maas en voer richting de Parksluizen. Ter hoogte van De Chinese Boot leek het mis te gaan, laat een getuige ter plaatse weten aan Rijnmond. De boot begon op een gegeven moment rondjes te draaien en raakte de wal, een politieboot van de zeehavenpolitie en Partyboot De Ameland.
De politie laat weten dat de schipper bekneld zat in de stuurhut. De schipper was niet aanspreekbaar en is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hoe hij bekneld is komen te zitten, wordt nog onderzocht. Hij is zwaargewond.

'Het gaat niet goed'

Ook Doris Nemes, stagiair op het schip De Zwarte Zwaan, zag het schip naderen. "Onze matroos kwam naar binnen lopen en zei: 'Het gaat niet goed, we moeten nu naar buiten!' Dus wij gingen met z'n allen maar buiten, dat moest voor onze eigen veiligheid. We gingen filmen en kijken wat er aan de hand was. Twee collega's hebben ook de politie gebeld toen."
"We zagen 'm tegen een paal aan knallen en hij raakte ook bijna de boot rechts van ons en De Pannenkoekenboot."
Ze is erg geschrokken van het incident: "Dit is natuurlijk niet iets wat je dagelijks meemaakt. We waren allemaal heel erg geschrokken, je ziet het niet vaak gebeuren."
Erwin Verschoof over schip in Parkhaven
Erwin Verschoof over schip in Parkhaven © Rijnmond

Stuurhut ingestort

"We vroegen ons af waar de hut van de schipper was, want die zagen we niet", vertelt Doris. "Die bleek dus ingestort. Hoe dat is gebeurd, dat weten we allemaal niet. Het is bizar."
Ook Erwin geeft aan te hebben gezien dat de stuurhut was ingezakt. "Het is best wel eng, als je zo'n gevaarte op je af ziet komen. We hielden het in de gaten, wat moeten we doen? Ik denk dat het tien meter scheelde (met de Brandaris, waar Erwin aan het werk was, red.), en op het water kan dat heel snel gaan."
Na het incident moest Doris weer verder met haar werk achter de balie. "Je moet wel hè, het werk gaat door." De Zwarte Zwaan heeft, voor zover zij weet, geen schade opgelopen door de aanvaring. Maar dat is volgens haar ook niet het belangrijkste. "Ik hoop dat het goed gaat met de schipper, ook voor zijn familie."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl