TWEEDE KAMER 2023

De keuze is reuze: op deze plekken kun je vandaag je stem uitbrengen

Burgemeester Aboutaleb brengt zijn stem uit
Burgemeester Aboutaleb brengt zijn stem uit © Rijnmond
Wie gaat stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, kan in de regio Rijnmond bij 998 stemlokalen terecht. Dat zijn er 134 meer dan met de laatste landelijke verkiezingen in 2017. Het eerste stembureau opende woensdagochtend om 05:30 uur al in Zwijndrecht. De meeste stembureaus zijn tot 21:00 uur open. Rijnmond zet op een rijtje waar jij kunt stemmen in jouw gemeente.
Rotterdam is koploper met 378 stemlokalen, blijkt uit gegevens van waarismijnstemlokaal.nl. Dat is niet verrassend, omdat het de grootste gemeente van de regio is. Er zijn daar 91 stemlokalen meer dan tijdens de verkiezingen van 2017.
Ook de gemeente Nissewaard heeft voor deze verkiezingen het aantal stemlokalen flink uitgebreid. Ze hebben nu 59 stemlokalen en dat zijn er 19 meer dan in 2017. Zwijndrecht heeft het aanbod stemlokalen bijna verdubbeld en telt er nu 27.
Kijk op deze kaart waar je kunt stemmen in jouw gemeente:
Let op: stemmen kan alleen in je eigen gemeente, tenzij je een kiezerspas hebt aangevraagd

700 meter lopen naar een stembureau

Rotterdam wil dat er binnen 700 tot 800 meter van iedereen een stembureau is. "Zodat mensen niet afhaken om te stemmen omdat ze te ver moeten lopen of reizen." Daarom is het aantal stembureaus ten opzichte van 2017 flink toegenomen.
Nissewaard heeft meer stembureaus omdat ze de drukte willen spreiden. Ze kunnen de stemmen straks ook sneller tellen, laat een woordvoerder weten.
"Bij de laatste verkiezingen hadden we minder stembureaus. Bij sommige locaties was het toen ontzettend druk", legt zij uit. "We verwachten nu een hoge opkomst, dus we hebben het aantal stembureaus uitgebreid."
Ook Zwijndrecht wil de drukte spreiden door meer stembureaus te openen. "We hopen dat het drempelverlagend werkt om te stemmen als mensen een stembureau in de buurt hebben", zegt de woordvoerder. In deze gemeente zijn er op acht locaties dubbele stembureaus, zodat mensen niet lang in de rij hoeven te staan.
Een kaart met het aantal stembureaus per gemeente:

Minder stemlokalen

Ook zijn er gemeenten die juist minder stemlokalen hebben dan voorheen. De Hoeksche Waard heeft nu 45 plekken waar mensen hun stem kunnen uitbrengen. In 2017, toen de Hoeksche Waard nog uit vijf losse gemeenten bestond, waren dat er nog 53. Die gemeentelijke herindeling is dan ook de reden voor deze afname, laat een woordvoerder weten.
"We hebben na die herindeling opnieuw gekeken naar de locaties en de stembureaus die we hadden", zegt de woordvoerder. "We hebben nu 45 stembureaus en één mobiele bus."
Ook in Vlaardingen zijn er acht minder stemlokalen dan destijds; nu zijn het er 29. Dat heeft meerdere redenen. "We hebben nu op twee plekken, twee stembureaus", legt de woordvoerder uit. Zowel in het stadhuis en in de Bethelkerk zijn twee stemlocaties op één plek. "Die plekken zijn populair, dus we willen voorkomen dat er lange rijen komen te staan." Ook gaat dit sneller met het tellen van de stemmen.
De andere reden is dat deze verkiezingen op relatief korte termijn bekend zijn geworden. Daardoor hadden sommige locaties waar voorheen wél gestemd kon worden, sportzalen bijvoorbeeld, al een andere activiteit gepland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl