CHRISNATUURLIJK

“De schoonste en wonderlijkste vogel op aarde” in Chris Natuurlijk van 18 november

Iedereen houdt van pinguïns
Iedereen houdt van pinguïns © Pixabay
In Chris Natuurlijk hoor je zaterdag vanaf 08:00 uur meer over het lievelingsdier van de “enige redacteur pinguïns ter wereld”, krijg je diervriendelijke stemtips, proef je Sinterklaas in Gorinchem en leer je meer over de Plant van de Maand die dit keer heel kruidig is.
Marcel Haenen is justitie-verslaggever bij NRC, hij schreef boeken over zware misdaad, maar bij de krant heeft hij ook een minder alledaagse functie, hij is er redacteur pinguïns. Zijn hele leven is Marcel Haenen al in de ban van de vogel die niet kan vliegen en die - sinds hij voor het eerst werd ontdekt door zeevaarders uit Europa - werd opgegeten, beroofd van zijn eieren of uitgekookt om tot olie te verwerken. Tegenwoordig heeft de pinguïn te maken met nieuwe bedreigingen. In zijn boek Pinguïns en de mensen, brengt Haenen een ode aan de schoonste vogel op aarde, een vogel die door menselijk handelen voorgoed dreigt te verdwijnen.
Ook de Afrikaanse pinguïns worden bedreigd
Ook de Afrikaanse pinguïns worden bedreigd © Pixabay

Hoe stem je diervriendelijk?

Wil je woensdag 22 november graag diervriendelijk stemmen, maar weet je niet hoe? Dirk-Jan Verdonk, voorzitter van de Dierencoalitie en directeur van World Animal Protection geeft tips.
Diervriendelijk stemmen: Alle dieren mogen elke dag naar buiten.
Diervriendelijk stemmen: Alle dieren mogen elke dag naar buiten. © Pixabay

Waar is Jet?

Jet Manrho wacht in Gorinchem op de landelijke intocht van Sinterklaas. Ze heeft zich verdiept in de herkomst van pepernoten, kruidnoten, taaitaai en ander lekkers dat rond Sinterklaas wordt gegeten. Bij banketbakker Duffy Fishbain aan de Langendijk mag Jet proeven van oude én nieuwe Sinterklaaslekkernijen.
Jet Manrho (l) en Duffy Fishbain (r) met lekkernijen voor Sinterklaas
Jet Manrho (l) en Duffy Fishbain (r) met lekkernijen voor Sinterklaas © Rijnmond

Dol op pepernoten

Melitta van Bracht, botanicus van de Botanische Tuin Afrikaanderwijk, is dol op pepernoten. Op de dag dat Sinterklaas aankomt in ons land, kiest zij voor een kruidige Plant van de Maand. Kruidnagel groeit niet in de tuin in Rotterdam-Zuid, maar ze heeft een inheems alternatief - geel nagelkruid - een plant die echt past bij de stad en die nog goed is voor bijen ook.
Geel nagelkruid of Geum urbanum
Geel nagelkruid of Geum urbanum © Rijnmond

Zaterdag 18 november van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl