FC RIJNMOND

Süleyman Öztürk in FC Rijnmond: over Bijlow in Oranje, Wieffer naar Barcelona en Feyenoord-Atlético

De tafel van FC Rijnmond, met Süleyman Öztürk
De tafel van FC Rijnmond, met Süleyman Öztürk © Rijnmond
Als Oranje het zaterdag opneemt tegen Ierland, staat Justin Bijlow niet onder de lat. De doelman van Feyenoord is na zijn blessure terug bij het Nederlands elftal, maar bondscoach Ronald Koeman geeft nu de voorkeur aan Bart Verbruggen. Onterecht, vinden de mannen van FC Rijnmond.
"Waarom Koeman voor Verbruggen kiest in plaats van Bijlow? Die vraag heb ik mezelf ook gesteld", begint Süleyman Öztürk, verslaggever buitenlands voetbal bij Voetbal International. "Ik vind Bijlow zeer sterk keepen sinds zijn terugkeer, ook in de Champions League. Hij haalt een heel hoog niveau. Ik denk dat Koeman niet elke keer zijn keeper wil wisselen, dus stelt hij nu weer Verbruggen op. Voor vastigheid in de achterhoede. Maar Bijlow is de nummer één van Oranje. Hij is de beste vind ik."
Feyenoord-watcher Dennis van Eersel vindt de keuze van Koeman vreemd. "Je beste speler op die positie opstellen gebeurt nu gewoon niet." Ook analyticus Mario Bilate zou voor de keeper van Feyenoord gaan. "De keuze wordt nog makkelijker als je wil voetballen. Er is in Nederland geen keeper die voetballend beter is dan Bijlow. Hij straalt rust uit en kan tegenstanders uitlokken. Met hem erbij heb je echt een mannetje meer in de opbouw."

Champions League

Öztürk denkt dat Bijlow vanzelf weer eerste keeper van het Nederlands elftal wordt, als hij gedurende dit seizoen fit blijft en Feyenoord eventueel verder komt in de Champions League. Daarvoor moeten de Rotterdammers over een kleine twee weken, in de eigen Kuip, wel een resultaat boeken tegen Atlético Madrid. Volgens Öztürk zal Atlético-trainer Simeone druk bezig zijn een plan te maken om de opbouw van Feyenoord dan te verstoren.
"Tegen Lazio viel het mij heel erg op dat zij zich echt hadden aangepast aan de manier van opbouwen van Feyenoord", vertelt Öztürk. "Dat zie je zelden in de groepsfase van de Champions League, dat een tegenstander zich aanpast aan een Nederlandse club. Atlético werd in eigen huis ook te kijk gezet door Feyenoord, maar ze wonnen omdat Feyenoord niet goed genoeg was in de eigen zestien. Simeone gaat een manier verzinnen om de opbouw van Feyenoord, waarmee ze makkelijk door de linies komen, tegen te gaan. En Atlético zal gaan irriteren, Simeone zal niet voor de schoonheidsprijs komen."
Diego Simeone, fanatiek als altijd, tijdens Atlético-Feyenoord
Diego Simeone, fanatiek als altijd, tijdens Atlético-Feyenoord © VK Sportphoto/Yannick Verhoeven
Atlético Madrid thuis of uit is de laatste jaren wel een wereld van verschil, al wordt dat volgens Öztürk langzaamaan minder. "Ze hebben veel kwaliteit verloren. Simeone is al anderhalf jaar bezig om de ploeg weer mee te laten doen om de titel. Hij heeft nu weer een ploeg waarmee hij Manchester City, Bayern München of Feyenoord uit kan bespelen. Feyenoord-uit is ook voor hem een enorme finale, hij moet zijn salaris (zo'n 30 miljoen per jaar, red.) waarmaken."
Dinsdag 28 november is de dag van die finale. Feyenoord neemt het dan om 21:00 uur op tegen Atlético. Lazio speelt om 18:45 uur al thuis tegen Celtic. Een nadeel, volgens Mario Bilate. "Ik ga ervanuit dat Lazio wint, dan ligt de druk bij Feyenoord. Atlético weet dan ook dat het resultaat moet boeken. Je kan er tegenaan lopen dat Atlético die hele wedstrijd tegen Feyenoord dood gaat maken. Zeker als ze op voorsprong komen. Dan gaan ze in een 5-5-0-blok staan en geniepige overtredingen maken."
Calvin Stengs helpt Saul Niguez overeind tijdens Atlético-Feyenoord
Calvin Stengs helpt Saul Niguez overeind tijdens Atlético-Feyenoord © VK Sportphoto/Yannick Verhoeven

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl