SCHIETPARTIJ

Café-medewerker Jamy helpt bloedende man die met schotwonden zijn café binnenstrompelt

Een persoon raakte bij de schietpartij aan de Nieuwe Binnenweg gewond.
Een persoon raakte bij de schietpartij aan de Nieuwe Binnenweg gewond. © MediaTV
Op de kruising van de Nieuwe Binnenweg met de Korenaarsstraat in Rotterdam raakte afgelopen woensdag een 58-jarige man gewond bij een schietpartij. Hij had meerdere schotwonden, later werd hij aangehouden in het ziekenhuis. Terwijl de politie nog op zoek is naar de dader, zit de schrik er bij Café Prestige op de hoek nog goed in.
Jamy is die woensdag aan het werk en zit met vier andere mensen in het café. Ze horen knallen en denken dat het om vuurwerk gaat. Ze staan op om te kijken wat er aan de hand is. "Iemand zag een persoon buiten wegrennen. De veronderstelling was meteen dat het niet om vuurwerk ging." Het slachtoffer komt vervolgens het café binnen. Er blijkt inderdaad te zijn geschoten.
De man zakt in elkaar, waarna Jamy hem te hulp schiet. Hij belt 112. Aan de andere kant van de lijn wordt aan hem verteld wat Jamy moet doen. Een klant sluit de deur van het café. Hij schuift een grote tafel voor de deur, zodat niemand naar binnen kan. Want misschien komt de schutter het café binnen. "Je rent heen en weer. Je raakt in shock", blikt hij terug. "Heel heftig. Iedereen is geschrokken."

'20 duizend keer herhaald, maar dan is het anders'

Jamy ziet bloed op het been van het slachtoffer. Snel zoekt de werknemer van het café naar een handdoek om het bloeden te stoppen. Hij heeft een EHBO-diploma op zak. Normaal gesproken weet Jamy wat hij moet doen. "Die handelingen kan ik allemaal. Dit is geen ongeluk, maar een misdrijf. Je schrikt dan. Dan is de situatie anders."
Hij helpt het slachtoffer en houdt hem bij bewustzijn. Als de politie arriveert, neemt die de eerste hulp over. De schietpartij maakt indruk op Jamy: "Je bent je er niet van bewust wat er is gebeurd."
Het café waar het slachtoffer woensdagavond naar binnen liep
Het café waar het slachtoffer woensdagavond naar binnen liep © Rijnmond
Dat geldt ook voor café-eigenaar Aziz. Hij is drie tot vijf minuten weg om deodorant te halen. Op dat moment vindt de schietpartij op straat plaats, ter hoogte van zijn café. Aziz benadrukt dat hij dit nog nooit heeft gemaakt. "Onze klanten zijn niet crimineel. Alleen maar nette mensen."
Hij wijst naar de vele camera's die bij zijn zaak hangen. De politie is van de gebeurtenis op de hoogte. "Ze weten alles: van A tot Z", stipt de eigenaar van het café aan. De politie doet onderzoek naar de zaak. De schutter is nog niet opgepakt.
De schietpartij zal bij Jamy nog wel even blijven hangen. Na de schietpartij heeft hij 's nachts niet geslapen. Zijn hulp heeft wellicht het leven van het aangehouden slachtoffer gered. Jamy blijft ondanks zijn bijdrage bescheiden. Hij wijst erop dat iedereen een slachtoffer kan zijn. "Je moet elkaar helpen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl