EXCELSIOR

Pitchen, bellen en sparren met Spurs: hoe de spits van Ierland bij Excelsior komt

Troy Parrott in het shirt van Excelsior
Troy Parrott in het shirt van Excelsior © VK Sportphoto - Herman Dingler
De spits van Excelsior die zaterdagavond het EK-feestje van het Nederlands elftal (voorlopig) verstiert? Het kan zomaar. Huurling Troy Parrott speelt in de Johan Cruijff Arena met Ierland tegen Oranje.
Dit is een verhaal van Thierry Boon van de NOS.
Hij heeft al twintig interlands voor Ierland op z'n naam staan, maar is in de eredivisie nog vrij onbekend. Zijn belangrijkste wapenfeit was de winnende treffer, diep in blessuretijd, tegen stadgenoot Sparta.
"Troy is een jongen die al gepokt en gemazeld is en zijn eigen plan trekt", stelt Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen. Al op zijn vijftiende maakt Parrott de overstap van het Ierse Belvedere naar Tottenham Hotspur, waar hij op zijn zeventiende debuteert.

Bewust naar de eredivisie

Inmiddels is hij 21 en heeft hij al aardig wat clubs op zijn cv. Tottenham verhuurt hem achtereenvolgens aan Millwall, Ipswich Town, MK Dons en Preston North End.
Met die ervaringen op verschillende niveaus in Engeland op zak, lijkt het Spurs en Parrott afgelopen zomer het best om eens ergens anders te kijken. Al snel valt de keuze op de Nederlandse competitie. Daar zou hij zich verder moeten ontwikkelen.
Troy Parrott besliste zondag de Rotterdamse derby met een goal in blessuretijd
Troy Parrott besliste zondag de Rotterdamse derby met een goal in blessuretijd © VK Sportphoto/Herman Dingler
Technisch manager Niels van Duinen heeft Parrott al langer in zijn vizier bij Excelsior, dat eerder al succesvol zakendeed met Spurs, bij de huur van Marcus Edwards.

Pitchen en overtuigen

In een videocall met de speler en de club heeft Van Duinen een sterke pitch in huis, over waarom het Spurs-talent perfect bij Excelsior zou passen en wat de visie van de Rotterdamse club is.
Maar er zijn meerdere eredivisieclubs geïnteresseerd. Parrott en zijn entourage komen voor twee dagen naar Nederland. "Dan is het een kwestie van praten en overtuigen", vertelt Dijkhuizen.
Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen
Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen © VK Sportphoto/Herman Dingler
"Ik kijk drie hele duels van hem terug. Daar pik ik dan veel goede momenten uit, waaruit blijkt dat hij bij ons zou passen. En ik pak twee mindere momenten. Vervolgens gaan we zitten en sparren."
Zo vindt de Nederlandse trainer, zelf oud-spits, dat Parrott zich bij zijn vorige club Preston North End in het Championship, het tweede niveau in Engeland, te veel bemoeit met het spel.
"Hij kan heel goed voetballen, met als gevolg dat hij overal de bal wil hebben. Maar hij is een spits en moet eigenlijk al zijn energie daarin stoppen." De woorden komen blijkbaar goed aan bij de jonge Ier.

Dallinga en Wieffer als voorbeeld

Technisch manager Van Duinen krijgt al snel te horen dat Parrott een goed gevoel heeft gekregen bij Excelsior. Andersom is dat ook het geval. Dijkhuizen: "We hoorden dat er clubs waren die meer voor hem konden betalen, maar Troy was vastberaden om naar ons te komen."
Daarmee wordt een grote slag geslagen volgens Dijkhuizen. "Voor Excelsior-begrippen is Troy een topspits. Hij is technisch goed, kan zowel met links als rechts afwerken en is een prima aanspeelpunt."
"Wij hebben ook een goed verhaal, met jongens als Thijs Dallinga en Mats Wieffer die via ons verder zijn gekomen." Beiden zijn zaterdagavond namens Nederland van de partij tegen Ierland.
Troy Parrott aan de bal namens Ierland tegen Nederland, op een jeugd EK
Troy Parrott aan de bal namens Ierland tegen Nederland, op een jeugd EK © INPHO/Simon Stacpoole
Vol overtuiging steekt Parrott met zijn vriendin de Noordzee over. In korte tijd trekken ze in hun appartement in Rotterdam. Bij aankomst is de aanvaller niet fit, vertelt Dijkhuizen. "Hij kwam terug van een buikoperatie en moest ook wennen aan de intensiteit van de trainingen."
Toch duurt het niet lang voordat de Ier bij de trainer aanklopt. "Hij wilde weten wat hij moest doen om in de basis te komen. Nou, fit worden en hard werken." Kort daarna meldt Parrott zich opnieuw bij Dijkhuizen. "Hij was er klaar voor, vertelde hij. Dat soort spelers houd ik wel van."

Volgend jaar terug bij Spurs?

De laatste twee eredivisieduels is Parrott basisspeler. Daarvoor sprokkelde hij zijn doelpunten als invaller. Na negen wedstrijden staat hij op drie goals en een assist. "Maar het rendement mag nog wat omhoog", oordeelt Dijkhuizen. "Hij mist nog te veel kansen, ook op de training."
Na het jaar bij Excelsior loopt zijn contract bij Spurs dus nog een jaar door. Dat betekent vaak dat Spurs de speler gaat verkopen of zijn contract gaat verlengen.
Troy Parrott in het shirt van Tottenham Hotspur
Troy Parrott in het shirt van Tottenham Hotspur © Mark Chapman/Focus Images
Wil hij volgend jaar in de Premier League spelen, dan moet hij volgens Dijkhuizen nog wel stappen zetten. "Hij gebruikt zijn lichaam slim in duels, maar fysiek gezien is hij nog niet de breedste."
Eerst maar eens de interlands. Tegen het Nederlands elftal in de Johan Cruijff Arena. Dijkhuizen: "De vorige periode zat hij er niet bij. Het is mooi voor hem en voor Excelsior dat het nu wel weer gelukt is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl