ENERGIETRANSITIE

Eneco bouwt waterstoffabriek van 20 voetbalvelden groot in Europoort

Archieffoto Waterstoffabriek
Archieffoto Waterstoffabriek © Archief
Energiebedrijf Eneco wil een grote waterstoffabriek bouwen in de Rotterdamse haven. De waterstof is bedoeld voor de industrie. De fabriek komt te staan in de Europoort, tegen de Maasvlakte aan. Op deze locatie staat al een complex van Eneco, de fabriek komt daarnaast.
Het energiebedrijf laat weten inmiddels alle vergunningsaanvragen te hebben gedaan. Eneco hoopt in 2026 met de bouw te beginnen. Als alles volgens planning verloopt zou in 2029 waterstof kunnen worden geproduceerd.
De waterstoffabriek zal 'klein beginnen', maar uiteindelijk uitbreiden naar in ieder geval 800 megawatt. De productie is ook afhankelijk van de vraag van de industrie, vertelt een woordvoerder. "Er is al veel industrie in de Europoort en de Maasvlakte die waterstof gebruikt, zowel als grondstof als brandstof. Dat moet alleen maar meer worden."

Tienduizenden vacatures

Voor de bouw van de enorme waterstoffabriek zijn volgens Eneco ook veel mensen nodig. "In de hele haven gaat het om tienduizenden vacatures die open staan. Deze mensen zijn nodig."
Nederland heeft als doel om in 2030 een productiecapaciteit van 4 gigawatt voor groene waterstof te hebben gerealiseerd. "De waterstoffabriek is nog maar een deel daarvan, maar het is wel echt nodig als we de industrie willen voorzien."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl