nieuws

Celstraf van 18 jaar voor twee moorden in jaren negentig

De rechtbank van Rotterdam heeft Albert B. uit Schiedam veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar voor het doden van een dakloze vrouw en een prostituee. De rechter acht de 59-jarige man uit Schiedam schuldig aan doodslag.
B. heeft de dakloze 45-jarige Berendina Stijger in 1990 doodgestoken bij de Willemsbrug. "Er was een duidelijke seksuele context", oordeelde de rechter hierover. "Er is geweld gepleegd om seksuele handelingen te verdoezelen."
Een jaar later maakte B. ook een einde aan het leven van de 22-jarige verslaafde en prostituee Francis García-Hofland. "Daar gelden nagenoeg dezelfde overwegingen", verklaart de rechter zijn uitspraak. "Ook zij is gedood om weg te komen met het seksuele delict."
Justitie eiste een maand geleden een celstraf van twintig jaar tegen Albert B. De straf viel iets lager uit, onder meer omdat de verdachte de afgelopen bijna 30 jaar geen delicten meer heeft gepleegd.

DNA

De politie kwam B. op het spoor dankzij een dna-verwantschapsonderzoek. Zijn DNA bleek een match te zijn met het sperma dat bij de vrouwen is gevonden. Zijn advocaat had betoogd dat DNA kon wijzen op seks met de vrouwen, maar geen onomstotelijk bewijs was voor moord.
De rechter wees erop dat het wel heel toevallig was, dat beide vrouwen direct na het seksueel misbruik zijn overleden. Bovendien is er volgens de rechter een duidelijke samenhang tussen het misbruik en het geweld.
Dat Albert B. erin is geluisd, doordat een ander zijn sperma had meegenomen in een condoom, acht de rechter ongeloofwaardig. "Destijds stond het DNA-onderzoek nog in de kinderschoenen en was bij het grote publiek nog nauwelijks iets bekend over sporenmateriaal."

Rafelranden

De rechter: "Er zijn grote overeenkomsten tussen beide zaken. Het gaat om vrouwen, die aan de rafelranden van de maatschapij leefden. Kwetsbare vrouwen, makkelijke prooien. Ze zijn in de buitenlucht gevonden, achter een container. Ze zijn door messteken om het leven gekomen, waarbij hun onderbroek kapot was gesneden."
De rechter spreekt van 'afgrijselijke misdrijven', waarbij de verdachte 'als een razende tekeer is gegaan.'
De moeder van Francisca Hofland, Marijke was tevreden over de uitspraak. "Ik had liever gezien dat hij levenslang had gekregen, maar ik snap dat dat niet kan volgens de wetgeving van die tijd. Ik ben in ieder geval blij dat hij een tijd is opgeruimd."
De volledige uitspraak is hier te lezen.
Verslaggever Paul Verspeek was in de rechtbank aanwezig en twitterde over de zaak. Laadt het liveblog niet? Klik dan hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl