DIEREN

Verhuisbericht: voor tweede keer verkassen Rotterdamse konijnen naar Vlieland

Een Rotterdamse konijn wordt uitgezet op Vlieland
Een Rotterdamse konijn wordt uitgezet op Vlieland © Omrop Fryslan
Op Vlieland zijn afgelopen weekend voor de tweede keer dit jaar Rotterdamse konijnen uitgezet. Het gaat om negentien dieren die naar het eiland zijn verplaatst om de populatie te herstellen. Vlieland telde nog maar zo'n vijftig konijnen, wat niet goed is voor de biodiversiteit.
De konijnen werden eerder gevangen op de Maasvlakte. Afgelopen weekend zijn ze in speciale holen in de duinen geplaatst, met wat stro en een wortel als welkomstcadeau.
Rotterdamse konijnen uitgezet op eiland Vlieland
De konijnenholen van de nieuwe eilandbewoners zijn gemarkeerd door een stokje met een klein vlaggetje. Bij één hol lagen al drie keuteltjes voordat de nieuwe bewoners arriveerden. Waarschijnlijk hadden de Vlielandse konijnen het hol alvast geïnspecteerd.

Biodiversiteit

De zoogdieren uit de Maasvlakte moeten ervoor zorgen dat het Waddeneiland niet verruigt als gevolg van verdroging en vermesting. Bij vermesting waait ammoniak uit landbouwgebieden de natuur in. Duinplanten als buntgras en allerlei soorten mossen verdwijnen daardoor.
Konijnen zijn goede gravers, daardoor kunnen ze ervoor zorgen dat kalk uit het zand door de wind verderop terecht kan komen. Dat is goed voor planten, bloemen en insecten die in de duinen leven. Tapuiten en bergeenden broeden daarnaast graag in lege konijnenholen.

Nieuwe Rotterdammers in 2024

Begin dit jaar werden ook al 26 konijnen uitgezet op het eiland. Zij hebben zich inmiddels voortgeplant. "Dus ze doen waar ze goed in zijn en daarom gaan we nu door met dit project", zegt boswachter Anke Bruin-Kommerij van Staatsbosbeheer tegen Omrop Fryslân.
Over een jaar worden er voor de laatste keer Rotterdamse konijnen uitgezet om de populatie weer op volledige sterkte te krijgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl