nieuws

Kinderen moeder Saffira uit huis geplaatst

saffira_kinderen.cropresize.tmp.jpg
saffira_kinderen.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Bureau Jeugdzorg heeft vrijdag de twee eerste kinderen van Saffira uit huis geplaatst. Saffira, die de moeder bleek te zijn van het vondelingetje uit Rotterdam-West, wordt niet vervolgd.
Zaterdag komt ze thuis na een verblijf in een opvanghuis.
Saffira kwam twee weken geleden in het nieuws als de vindster van een baby’tje dat naast een vuilcontainer aan de Waaldijk te vondeling was gelegd. Haar zesjarige dochter Xaviera had iets zien bewegen naast de container. Saffira nam het pasgeboren kindje mee naar huis en belde de politie. Bij radio en tv Rijnmond vertelde ze dat ze het kindje het liefst had willen houden. “Maar dat gaat niet, omdat ik al twee kindjes heb.” Afgelopen woensdag werd bekend dat Saffira zelf de moeder is van het meisje, dat door burgemeester Aboutaleb bij de burgerlijke stand werd aangegeven met de naam Luna.
‘Ze heeft in wanhoop gehandeld’
Saffira woonde met haar twee dochters van één en zes jaar bij haar moeder en twee broertjes. Nadat ze dinsdag door de politie was meegenomen, zorgde haar moeder voor de meisjes. Maar vanmorgen werden ze door Jeugdzorg bij hun oma weggehaald. Saffira’s moeder is boos en verdrietig over de handelwijze van Jeugdzorg. “Natuurlijk is het niet goed wat Saffira heeft gedaan. Maar ze heeft geen moord gepleegd. Ze heeft in wanhoop gehandeld. Ik zei haar altijd dat een derde kindje echt niet kon, daar hebben we geen plaats meer voor in huis. Daarom durfde ze mij niet te vertellen dat ze weer zwanger was. Ze heeft al die maanden haar zwangerschap voor iedereen verborgen en ze is helemaal alleen bevallen. Wat moet ze het moeilijk hebben gehad.”
Uit huis geplaatst
“Natuurlijk heb ik de mensen van Jeugdzorg verteld dat het een zware en moeilijke tijd is. Maar dat betekent niet dat ik niet voor mijn kleinkinderen wil en kan zorgen. Zonder enig overleg hebben ze besloten dat de meisjes uit huis worden geplaatst. Afschuwelijk is het. Morgen komt Saffira thuis, dan wil ze bij haar kinderen zijn. Ze heeft altijd goed voor ze gezorgd en ik kan haar helpen. Gelukkig hebben de hulpverleners gezegd dat ze haar kindjes zo snel mogelijk weer zelf mag verzorgen.” Bureau Jeugdzorg laat weten dat zij, samen met andere instellingen, vreesde voor de veiligheid van de kinderen wanneer Saffira weer thuiskomt. "We hebben onze zorgen voorgelegd aan de kinderrechter en die heeft de machtiging gegeven om de kinderen uit huis te plaatsen."
Baby Luna
Met baby Luna gaat het ondertussen goed. Ze is ondergebracht in een crisispleeggezin en staat onder voorlopige voogdij van Bureau Jeugdzorg. Na onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming zal de kinderrechter een uitspraak doen over haar toekomst.