BRAND

De kelderbox van Mieke (75) gaat in vlammen op: 'Alle beelden van onze bruiloft in Griekenland ben ik kwijt'

Een zwartgeblakerde gang bij de kelderboxen onder de flat in Ommoord
Een zwartgeblakerde gang bij de kelderboxen onder de flat in Ommoord © Rijnmond
Mieke was zondagmiddag onderweg naar de kelderbox van haar Rotterdamse flat om de kerstversiering onder het stof vandaan te halen, toen ze een politieagent tegen het lijf liep. Die verzocht haar dringend naar beneden te komen. Daar ontdekte Mieke dat het goed mis was: brand in de kelderbox, waar dia's vol dierbare herinneringen liggen.
"Ik stond klaar om mijn kerstspullen uit de opslag te pakken en dacht ineens: wat stinkt het in het halletje? Ik deed mijn deur open en zag beneden allemaal zwarte rook. Er kwam een politiewagen met sirene aan. Ze zeiden: 'Mevrouw, u moet nu naar beneden komen.' Ik zag twee kasten uit mijn opslag op straat staan, toen wist ik dat het foute boel was."
Mieke (75) liep naar buiten en werd overvallen door wat ze zag: "Er stond politie, brandweer, de bewoners stonden buiten en alles was met lint afgezet. Van mijn stellingkasten die naar buiten waren gehaald was weinig meer over: ze waren zwartgeblakerd en alles was nat. Ik was behoorlijk geschrokken."
Het huilen staat Mieke nader dan het lachen. "Mijn vriendin die ook in de flat woont was niet thuis, ik voelde mij alleen en barstte in tranen uit. De brandweerlieden zagen mij alleen staan. Ze sloegen een arm om me heen en stelden me gerust, ze waren zo lief."

Brand- en waterschade

Tijdens de brand, die vermoedelijk ontstond door een verhitte accutol in één van de opslagboxen, sprong ook een waterleiding. En dus was er niet alleen brandschade, maar ook waterschade. Bij binnenkomst in de hal van de kelderboxen is al snel te zien dat er veel verloren is gegaan. Binnen staat het blank.
De deuren van Miekes kelderboxen zijn in vlammen opgegaan en met planken dichtgetimmerd. In haar opslag had ze hoog opgestapelde kartonnen dozen staan. Daar is weinig meer van over. De verbrande lucht is al van meters afstand te ruiken, de stoep voor de ingang is zwartgeblakerd.
Van de opgestapelde dozen in Miekes opslag is weinig meer overgebleven
Van de opgestapelde dozen in Miekes opslag is weinig meer overgebleven © Rijnmond

Alles kwijt

Drie jaar geleden verloor Mieke haar man door ziekte. Ze leerde haar Griekse echtgenoot kennen toen ze 14 jaar oud was. Samen deelden ze lief en leed. Zijn spullen had ze zorgvuldig opgeslagen in een van de kelderboxen: "Nu ben ik alles kwijt. Zelfs filmpjes van ons trouwen vijftig jaar geleden in Griekenland, het is allemaal zwartgeblakerd."
De verloren videobeelden maken Mieke een dag later opnieuw emotioneel: "Ik ben helemaal in paniek. Dit doet mij echt veel. Er stonden spullen van mijn man z'n kantoor en filmpjes in dozen. Ik had er een projector van vroeger staan waar ik beelden op afspeelde. Er lagen dia’s van de geboorte van de kinderen, de dopen van de kinderen en ons huwelijk in Griekenland: het is nu allemaal weg."
Mieke kijkt verdrietig naar haar verwoeste opslagbox
Mieke kijkt verdrietig naar haar verwoeste opslagbox © Rijnmond
De afgelopen jaren waren zwaar voor Mieke, nadat ze haar man drie jaar geleden verloor, raakte ze nog drie andere dierbare familieleden kwijt. Wat er nu gebeurt is, komt daar ook nog weer bij. "Wat moet er nog meer gebeuren", treurt de 75-jarige bewoonster van de flat aan de Eliotplaats in Ommoord.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl