nieuws

Paasmis in het teken van slachtoffers misbruik

vismans.cropresize.tmp.JPG
vismans.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - Het seksueel misbruik overschaduwt de paasdagen van de katholieke kerk. 'Het zijn zwarte dagen', zegt de Schiedamse pastoor Vismans, aan de vooravond van de paasmissen in de Schiedamse basiliek Liduina.
Tijdens Pasen wordt het lijden en de wederopstanding van Jezus herdacht. Aarstbisschop van Eijk liet weten dat Pasen dit jaar in het teken staat van de gitzwarte bladzijden uit de geschiedenis van de Rooms Katholieke kerk.
'Dat zijn het zeker', zegt de Schiedamse pastoor Vismans: 'zwarter kan bijna niet.' In de Schiedamse basiliek Liduina staat pastoor Vismans tijdens de paasmissen stil bij de slachtoffers het seksueel misbruik, vooral tijdens het gebed.
Van zijn eigen opleidingstijd 50 jaar geleden herinnert pastoor Vismans zich dat het er heel behoedzaam aan toeging: 'We mochten niet het bos in voor een wandeling met minder dan drie man.' Tegenwoordig wordt een kandidaat-pastoor uitgebreid psychologisch getest of hij het celibaat aankan, aldus Vismans.
Pastoor Vismans leidde op Witte Donderdag voor het eerst in drie maanden weer de dienst in de Schiedamse basiliek. Hij is herstellende van een zware beroerte. Gelovigen van de Liduina Basiliek vinden het seksueel misbruik heel naar en verdrietig. Hun vertrouwen in de kerk wordt er niet door beschadigd.
Een gelovige verwoordt het zo: 'Ik geloof er niet minder om. Als er een moord in Schiedam plaatsvindt, word ik daar ook niet crimineel van.'
Tijdens de Paasdagen worden de diensten in de Schiedamse basiliek geleid door de Rotterdamse oud-bisschop Bär en pastoor Vismans.