RECHTBANK ROTTERDAM

Werd Stephano van Engel vermoord uit wraak? 'Dit is een leugen, een Netflix-script'

De schietpartij in de Westerbeekstraat
De schietpartij in de Westerbeekstraat © MediaTV
Stephano van Engel gaat op 31 december 2021 naar zijn ouders in Rotterdam om oud en nieuw te vieren als hij in de Westerbeekstraat wordt doodgeschoten. Even verderop, aan de Lange Geer in Vreewijk, wordt kort daarna een uitgebrande Opel Corsa gevonden. Het zet de recherche op het spoor van de moordverdachten. Wat zit erachter? Eén woord domineert dit dossier: wraak.
De moord op Van Engel lijkt niet op zichzelf te staan, maar onderdeel te zijn van een keten. Op 29 mei 2020 wordt Junny Frans vermoord. 31 december 2021 volgt Van Engel en op 22 mei 2022 is de liquidatie van Shantienne Frans. De rechter begint maandag de zitting als volgt: “De recherche denkt dat de dood van Van Engel uit wraak was voor de moord op Junny Frans. De moord op Shantienne zou dan weer wraak zijn voor het doodschieten van Van Engel.”
Zo is er een anonieme getuige die heeft verklaard dat moeder Frans vond dat de dood van Junny moest worden gewraakt en daarvoor zou ze haar zoon Stevan onder druk hebben gezet. Ook haar dochter heeft verklaard dat haar familie wraak moest nemen op de familie Van Engel. Stevan is er maandag in de rechtszaal helder over: allemaal onzin. “Mijn zus vertelt zoveel. Ze is zwakbegaafd.”
Terug naar het eerste spoor in deze zaak: de Opel Corsa. Die was twee dagen voor de moord op naam van een man gezet, die indirect familie is van Stevan F. (28). Uit sms-berichten blijkt dat de auto zwarte folie moest hebben. De berichten zijn gekoppeld aan een prepaid-telefoon die was aangeschaft door Sedjean K. (29). Hij is de neef van Stevan én heeft verklaard dat hij de telefoon ook voor hem moest kopen. “Ik wilde hem gewoon helpen. Hij wilde een auto kopen voor een vrouw en dat mocht zijn eigen vriendin niet weten.” De reactie van Stevan: “Dat is een broodje aap-verhaal, een Netflix-script. Hij liegt.”
Volgens Stevan hebben zijn vijanden Sedjean onder druk gezet om belastend te verklaren. Net zoals de anonieme getuige geld heeft gekregen voor het ‘wraakverhaal’. “Heel de wereld wil mij belasteren.” De rechter: “Maar waarom dan?” Stevan: “Dat weet ik niet.”

Telefoonnummers wisselen

De recherche vindt het opvallend dat Stevan zijn eigen telefoon niet meer gebruikt na 25 december. Zijn verklaring: “Ik werd regelmatig gebeld vanuit de gevangenis en ik wilde breken met die oude contacten. Dat was mijn goede voornemen voor het komend jaar.”
Sowieso valt het op dat beide verdachten voortdurend wisselen van telefoonnummer. Stevan: “Zo gaat dat met buitenvrouwen.” Medeverdachte Sedjean: “De ene vriendin mocht het niet weten van de ander.” Was het weggooien van een telefoon niet bedoeld om sporen te wissen? Sedjean: “Ja, voor die andere vriendin.”
Op 29 december, twee dagen voor de moord, ziet de recherche weer nieuwe prepaid-nummers die tegelijk worden aangeschaft en alleen met elkaar contact hebben. Bovendien gaan ze mee met de auto van Sedjean. Beide verdachten zeggen van niets te weten.
Waar waren ze dan uiteindelijk op 31 december 2021? Sedjean zegt dat hij die oudejaarsavond afspraken had met drie verschillende vrouwen. Stevan zegt dat hij net in Nederland was aangekomen vanuit Curaçao en in Dordrecht was, niet in Rotterdam.
Met name Stevan is veelvuldig afgeluisterd, zelfs in het rouwcentrum waar hij afscheid nam van zijn vermoorde broer Shantienne. Volgens Stevan blijkt daar niets uit. Tegen de rechter: “Ik ben een mens en grofgebekt. Als ik het heb gedaan, had ik het allang een keer gezegd.”

Geplande moord

Het bewijs van het Openbaar Ministerie komt vooral uit het traceren van de telefoons van de verdachten en hun bewegingen per auto. De telefoons betreffen zogeheten ‘burners’, tijdelijke nummers. Het OM ziet die op de 31e december van Dordrecht naar de Westerbeekstraat verplaatsen. De auto, de Opel Corsa, staat daar een uur te wachten totdat Stephan van Engel op zijn scooter komt aanrijden en onder vuur wordt genomen.
Het OM noemt nog een saillant detail. Shantienne Frans is vlak voor oudjaar afgereisd naar Curaçao en komt op 5 januari terug. Volgens het OM was zijn vriendin ‘pissed’ omdat zijn vertrek onverwacht zou zijn geweest. Shantienne meldt haar vanaf Curaçao, vlak voor oudejaarsdag: "Je mag echt, echt niet naar buiten. Let extra goed op de kinderen. Geen vragen stellen."
Wist Shantienne, die zelf dus later werd geliquideerd, van de op handen zijnde aanslag op Van Engel? Het OM in Rotterdam gaat in ieder geval uit van een zorgvuldig geplande moord. “Stephano van Engel is slachtoffer van een vete tussen twee families. Met als lugubere overeenkomst dat Van Engel en Junny Frans voor de deur van hun ouders zijn vermoord.”
De moeder van Stephano van Engel memoreert het nog in haar slachtofferverklaring, de band die er was tussen beide families. “We waren goede buren, aten samen en stonden altijd voor elkaar klaar. Deze moord heeft mijn leven op zijn kop gezet.”
Het Openbaar Ministerie dicht beide verdachten een even grote rol toe in de moord op Van Engel. “Sedjean zien wij als de bodyguard van Stevan. Beiden hadden altijd wapens op zak. De moord was hard, niets en niemand ontziend en op de openbare weg. Het veroorzaakte angst en vrees bij de familie Van Engel en bij alle Rotterdammers.” Eis: 22 jaar cel.
De officier van justitie eindigt met een verzuchting en een verkapte oproep naar de twee families. “Er zijn nog twee broers. Ik hoop dat het nu over is.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl