SINTERKLAAS

Hans bewaart de oudste Sintstaf: ‘Sinterklaas en ik zijn hele goede vrienden’

Als de Sint in het land is, hangt de vlag uit bij het 'Sinterklaashuis' van Hans Schuitman
Als de Sint in het land is, hangt de vlag uit bij het 'Sinterklaashuis' van Hans Schuitman © SCHIE
De grootste Sinterklaasverzameling van Schiedam, noemt hij het zelf. Hans Schuitman woont het hele jaar door in een huis vol Sinterklaasspullen. En nu de Sint in het land is, hangt uiteraard ook de Sintvlag aan de gevel.
"Welkom in ons Sinterklaashuis", zegt Schuitman vrolijk tegen SCHIE vanuit de deuropening van zijn Schiedamse huis. "Sint is hier dikwijls aanwezig om zich even te verpozen. Komt u verder."
Meteen achter de voordeur is het eerste gedeelte van de Sinterklaasverzameling al te zien. Allerhande prullaria staat in vitrinekasten. Maar ook het pronkstuk is er te vinden: een meer dan honderd jaar oude staf.

Staf voor hele bijzondere gelegenheden

"Zo worden ze niet meer gemaakt tegenwoordig, dus de Sint is heel blij dat deze hier nog staat. Alleen bij heel bijzondere gelegenheden poetsen we deze en dan neemt hij zijn echte, mooie staf mee. Daarna gaat zijn doordeweekse staf weer mee", vertelt de Schiedamse Sintverzamelaar.
Terwijl hij verder door het huis loopt, vertelt Schuitman hoe het zo gekomen is dat hij twaalf maanden per jaar in een Sinterklaashuis woont: "Vroeger ruimden we het wel op, maar dan moet je elke keer weer alles uit doosjes halen. Dus dachten we: weet je wat, we laten het wel staan. En nu genieten we er eigenlijk wel het hele jaar van."
Als je de hele nacht op het dak bent, gaat er wel eens wat mis. Ik laat dan de staf van de Sint repareren.
Sinterklaasfan Hans Schuitman
Ondertussen zijn we in een kamer aangekomen die helemaal vol hangt met kleding. Ook staan er verschillende mijters en nog wat staffen. "Hier zie je de ruimte waar hij zich regelmatig even komt verkleden als hij op het dak is natgeregend. De Sint en ik zijn héle goede vrienden dus hij komt hier al jaren."
De verschillende staffen kan Hans Schuitman verklaren: "Je zult begrijpen dat hij meerdere staffen heeft want als je op het dak bent de hele nacht, dan gaat er wel eens wat fout. Er rolt er wel eens eentje naar beneden. Dan zit er een deuk in en komt Sinterklaas gauw hier z’n staf omruilen. Dan ga ik met de kapotte staf naar de smid om te laten repareren."

Levenslang virus

Hij heeft het er dus maar druk mee deze dagen, Sinterklaasliefhebber Hans Schuitman. De Schiedammer weet niet beter: "Als kind heb ik altijd met open mond naar de intocht gekeken en dat blijft als een soort virus hangen. Het leeft meer in Nederland dan men denkt. Sinterklaas is een groot fenomeen."
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl