Woonwagenbewoners Spijkenisse mogen voorlopig blijven

De woonwagenbewoners die sinds begin oktober een plek claimen in Spijkenisse, mogen daar voorlopig blijven. Dat heeft de rechter vrijdagochtend besloten na een kort geding.

De gemeente Nissewaard wil het kampje ontruimen, omdat het in strijd is met het bestemmingsplan. De strook aan de Clara Visserstraat zou groen moeten blijven. Maar de rechter ziet het claimen van de grond als een protestactie.

De rechter verwijst daarbij naar nieuw beleid van het Rijk: gemeenten moeten meer standplaatsen voor woonwagens beschikbaar stellen. "Het gaat de bewoners er niet per se om dat zij op de groenstrook blijven, maar dat er standplaatsen worden aangewezen. De rechter is in dat licht van oordeel dat de actie van de Sinti een betoging is."

Voorouders

De groep vindt dat ze recht hebben op de braakliggende grond, omdat hun voorouders daar lange tijd woonden. Wegjagen zou in strijd zijn met de Europese rechten voor de mens.

Wesley Manning van de woonwagenbewoners: "We zijn echt heel blij. De slag is gewonnen, maar de oorlog nog niet." Hij zegt het liefst aan de Clara Visserstraat te blijven, maar ook genoegen te nemen met een andere standplaats in Spijkenisse.

De gemeente Nissewaard zegt de uitspraak te gaan bestuderen en komt na het weekend met een reactie. Er loopt nog een bezwaarprocedure bij de gemeente.
.
Eerder bezetten andere woonwagenbewoners ook staanplaatsen in Rotterdam-Charlois, Hoogvliet en Spijkenisse uit protest. Ook in de rest van het land wordt op meerdere plekken actie gevoerd door woonwagenbewoners.

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: