ONGELUK

Spookrijdende dronken Litouwer die slagboom Botlektunnel ramde, volgde 'gewoon' zijn navigatie

Litouwse vrachtwagenchauffeur rijdt spookrijdend de Botlektunnel in
Litouwse vrachtwagenchauffeur rijdt spookrijdend de Botlektunnel in © Rijnmond
Het kan zo een scène uit een achtervolgingsfilm zijn. Een vrachtwagenchauffeur rijdt 20 kilometer lang tegen het verkeer in, ramt een slagboom en duikt vervolgens als spookrijder de Botlektunnel in. Voor zijn doldrieste rijgedrag moet de chauffeur nu de cel in.
De middelbare schoolklas op bezoek in de rechtbank in Dordrecht zit met open mond te luisteren. De rechter vertelt hoe de 38-jarige vrachtwagenchauffeur uit Litouwen die nacht kilometer na kilometer tegen het verkeer in rijdt. Automobilisten bellen ondertussen naar de politie dat ze een spookrijder zien op de A15. Rijkswaterstaat aarzelt geen seconde en sluit de slagbomen voor de Botlektunnel. Dat is de ultieme poging om de wegpiraat te laten stoppen.
"Hij had 970 microgram alcohol in zijn bloed", zegt de rechter tegen de scholieren. "Samen met maten had hij die avond halve liters vodka gedronken. Als je zoveel drinkt, bestaat er een kans dat je dat niet overleeft. Hij dacht dat de alcohol na een paar uur slapen wel uit zijn bloed zou zijn. Maar zo werkt dat natuurlijk niet."
Al spookrijdend nadert de Litouwse chauffeur op 9 januari 2021 de Botlektunnel. Het is dan tien voor twee in de nacht en gelukkig is het rustig op de weg. De tunnel is door Rijkswaterstaat dus speciaal voor deze vrachtwagen afgesloten. Maar de chauffeur rijdt, zonder ook maar één seconde in te houden, met 80 kilometer per uur dwars door de slagbomen heen.

'Navigatie gevolgd'

Inmiddels rijdt in de Botlektunnel de politie naast de vrachtwagen, maar kan de chauffeur niet laten stoppen. "Drie kilometer verderop remt hij toch. De politie gaat snel de cabine in, trekt meteen de sleutels uit het slot en ruikt een flinke alcohollucht. De man zei: 'Ik heb de slagbomen niet gemerkt, anders was ik wel gestopt. Ik volgde gewoon mijn navigatie en reed zo de tunnel in.'"
Sommige scholieren moeten lachen als ze dat horen. "Dit is nogal dom en gevaarlijk", zegt de rechter. "Met deze man is het behoorlijk goed mis geweest." Voor spookrijden, rijden onder invloed en het niet stoppen voor de politie krijgt de chauffeur zes weken gevangenisstraf en twaalf maanden rijontzegging opgelegd. De rechter: "Hij zegt: de drank heb ik eruit geslapen en ik heb gewoon mijn navigatie gevolgd. Heel erg vond hij het allemaal dus niet."
Het proces mocht de chauffeur in vrijheid afwachten, maar inmiddels weet bij justitie niemand waar de 38-jarige Litouwer is. De rechter: "Als hij binnenkomt in Nederland, wordt hij aangehouden. Maar als hij zich niet meer laat zien, komt hij goed weg." Rijkswaterstaat probeert ondertussen de schade aan de slagboom bij de Botlekbrug te verhalen op de werkgever van de chauffeur, al is dat vermoedelijk een lastig verhaal.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl