ROTTERDAM

Arianne en Jayson zitten eerste rang bij nieuw dakpark: 'Straks zien ze me naakt door huis lopen'

Arianne en Jayson kijken vanuit de woonkamer uit op het aanstaande Hofbogenpark
Arianne en Jayson kijken vanuit de woonkamer uit op het aanstaande Hofbogenpark © Rijnmond
Na jaren van plannen maken werd begin deze maand het ontwerp van het nieuwe Hofbogenpark bekend gemaakt. Een 2 kilometer lang dakpark door Rotterdam-Noord, op het luchtspoor van de voormalige Hofpleinlijn. In 2026 moet het opengaan voor publiek. Maar wat vinden de bewoners ervan die pal op het dakpark uitkijken?
Jayson trekt de gordijnen in zijn woonkamer open. Hij kijkt vanaf de tweede etage uit op het oude luchtspoor van de Hofpleinlijn, dat er al jaren kaal en verlaten bij ligt. Eén straat en stoep staan tussen hem en het aanstaande Hofbogenpark in.
Het besef daalt in dat er over een paar jaar allemaal mensen langs zijn raam lopen. “Ik ben verrast. Dit overvalt me.” Hij denkt nog even goed na. “Af en toe ben ik naakt in mijn kamer, straks kunnen mensen me zien lopen en heb ik toeschouwers. Aan dat idee moet ik wel even wennen”, zegt hij lachend.
Bewoners over het aanstaande Hofbogenpark

Versieren

Jayson noemt zichzelf een buitenmens. Daarom vindt hij het ook wel leuk dat er dicht bij zijn huis een park wordt aangelegd waar hij kan ontspannen. “Een park is ook leuk voor mijn kinderen. Het is nu al een soort hemel als ik naar buiten kijk. En als er een leuke dame voorbij mijn raam loopt dan ga ik haar zeker versieren.”
Buurvrouw Arianne heeft de tijd nog meegemaakt dat de trein langsreed. Ze ziet de komst van het park op het luchtspoor wel zitten en ziet het als een nieuwe plek om met de buren af te spreken. “We zitten vaak aan de andere kant van de huizen op de galerij en in de toekomst kunnen we op de bankjes in het park zitten.”
Arianne zit net als Jayson op de eerste rij. Door een blessure is ze aan huis gekluisterd en kan daarom de ontwikkelingen goed volgen. Ze kijkt uit op het laatste stukje richting de Gordelweg.
Ze is positief over het ontwerp dat ze gezien heeft: “Het ziet er fantastisch uit. Er komen bomen en banken. Er komt ook water met padden. Het wordt een exotische beleving.” Tegelijkertijd vraagt ze zichzelf af hoe druk het park gaat worden. Het zal nog een tijd duren voordat het volledig begroeid is. Dan kunnen mensen niet bij je binnenkijken. Ik ben wel benieuwd naar wat dat betekent voor mijn privacy.”
Voor hondenbezitters is het nieuwe park een welkome groene plek tussen al het steen en beton. Mariam is heel benieuwd wat haar hond Atjoek ervan gaat vinden. Zelf kijkt ze met gemengde gevoelens naar het park. “Het is fijn dat er meer groen in de wijk gaat komen. Het is puur de privacy waar ik mee zit. Nu is het nog kaal, dus mensen kunnen straks zo bij mij naar binnen kijken. Het zou mooi zijn als het park volstaat met bomen zodat er geen inkijk is.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl