nieuws

De vragen van 20 oktober 2018

Verslaggever Sofie ging de markt op, Eric Ruygers was onze dichter van de week en meer vragen dan je je kunt wensen: dit was de uitzending van 20 september 2018.
Oud of nieuw, wat is goedkoper?
Ryan Kievit wil weten of een elektrische auto goedkoper is om te rijden dan een benzineauto.
Antwoord:Er zijn veel factoren die de totale kosten bepalen zoals Aanschaf, verzekering, brandstof en gebruiksduur. Een elektrische auto is nu nog duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar model op benzine of diesel. En de inruilwaarde is onzeker omdat er telkens betere versies komen.
Eigenlijk zijn alle kosten opgeteld van elektrisch rijden op dit moment nog duurder dan dat van een gewone benzineauto, maar dat kan in de toekomst veranderen.
Zitten we in hetzelfde schuitje?
Sam Koolegem hoort vaak dat mannen en vrouwen ongelijk betaald krijgen. Ze wilde weten of dat ook echt klopt en belde daarom in.
Antwoord: In 2017 is een nationaal salaris onderzoek geweest van het weekblad intermediair en Nyenrode. Wat blijkt: Vrouwen jonger dan 36 verdienen per jaar gemiddeld 1.421 euro minder dan de heren. Naarmate vrouwen ouder worden wordt de kloof groter. Dan wordt het zelfs 3.662 per jaar minder.
Er zijn meerdere factoren. Maar één daarvan is volgens de hoogleraar van Muijen dat vrouwen te laat beginnen met onderhandelen. En de gemiddelde Nederlandse werksituatie is meer ingericht op mannen dan op vrouwen.
Kort of lang?
Ton van Schriek wil weten waarom de 'ei' en 'ij' in de Nederlandse taal voorkomen.
Wat voor zomer?
Remco Kroeze vroeg zich af wat de term 'Indian Summer' precies inhoudt.
Links, rechts, of recht door zee?
Carry Wilmink vroeg waarom rechtshandigen soep met een lepel met de rechterhand eten, maar de vork met de linkerhand gebruiken.
Antwoord: Dit heeft te maken met het feit dat het nu eenmaal heel moeilijk is om met de niet dominante hand, voor 90% is dat de linkerhand, een mes te hanteren en bv. vlees te snijden.
Zodra er geen mes nodig is, bv. met soep of een dessert wordt er gegeten met de rechterhand, of het nu een lepel betreft, zoals met soep, ijs, e.d. of gebak dat met een vorkje gegeten wordt.
Voor 'n prikkie
Julia Lievens vroeg of de griepprik eigenlijk wel werkt?
Antwoord: De griepprik werkt volgens het RIVM voor ongeveer 50 procent. Het hangt er helemaal vanaf welke virussoorten er gaan heersen die winter. Als het heersende virus niet in de prik zat die u heeft gekregen, dan helaas, kunt u er toch een griepje vatten.
Walking on water?
Aziz vroeg zich af of het mogelijk is om op de Waddenzee te lopen.
Antwoord: Jazeker! Wadlopen is zelfs een heel populaire activiteit. Je kunt zelfs van het vasteland naar de eilanden lopen, met goeie timing. Maar je moet het wel doen onder begeleiding van een ervaren gids, want voor je het weet verzuip je.
100% Bob(lijn)
Yolanda Cremers vroeg: Er wordt vaak gezegd dat de bob-lijn een tijdloos kapsel is. Wanneer is dit kapsel ontstaan?
Antwoord: In 1909 heeft een kapper van beroemdheden in Parijs genaamd “Antoine” (ja echt!) het Bobkapsel geïntroduceerd. Hij zegt geïnspireerd te zijn door Jeanne d’Arc. Om op een jongen te lijken had Jeanne haar haar heel kort geknipt. Vandaar dat de Bob in frankrijk ook: ‘coupe jeanne d’Arc’ heet.
Tussen Bieb en Kitsch
Jannie Roos heeft een Delftsblauw tegelplateau, geschilderd door Cornelis Springer. Ze belde om te vragen wat het ongeveer waard zou kunnen zijn.
Antwoord: Dit soort tegels zijn altijd reproducties. Het maken van tegeltableaus van bekende meesters was ooit een modeverschijnsel. Waarschijnlijk is het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo de beste plek voor een betrouwbare schatting.
Een kaart vol vragen
Nel van 't Wout heeft een kaartje gestuur naar haar zoon, en er bleek te weinig porto op te zitten. Haar zoon heeft nu een boete. Moet hij dit betalen? Het is toch niet zijn schuld? En kunnen ze niet het gewicht op de kaart drukken?
Antwoord: Als de afzender van een poststuk, kaart of brief bekend is, als er te weinig porto op zit, dan is de afzender verplicht te betalen. Maar is de afzender niet bekend, dan ligt de vraag om het ontbrekende bedrag aan te vullen bij de ontvanger. Maar die hoeft niet per sé te betalen.
De meeste ansichtkaart hebben tegenwoordig maar 1 postzegel nodig (zo’n nieuwe, met een 1 erop) als ze binnen Nederland verstuurd worden.
Gat in de markt
Chantal van Eemt vraagt zich af waarom een bagel een gat in het midden heeft.
Antwoord: Bagels komen oorspronkelijk uit de Joodse cultuur. Het gat in het midden is om de bagel op te hangen aan een stok of een touwtje, zodat ze makkelijker getransporteerd en geëtaleerd konden worden. Bovendien wordt de bagel gelijkmatiger gaar door het gat in het midden - de bagel heeft hierom namelijk een grotere oppervlakte.
Parawie?
Isabelle van ‘t Veen: Als je een fles deodorant koopt staat er tegenwoordig vaak: “0% parabenen." Maar wat zijn deze parabenen dan?
Ton van Schrieck vraagt: Waarom zijn bij centrale verwarming altijd bakjes nodig die aan de radiatoren hangen met water erin. Ze moeten de luchtvochtigheid omhoog brengen, maar waarom is dat nodig. En hoeveel water moet je er in doen?
Antwoord: In de winter zet je graag je cv wat hoger en doe je de ramen dicht. Hierdoor kan de luchtvochtigheid in je huis dalen tot wel 30 procent. En dat is niet zo gezond voor een mens. Je krijgt er onder andere geïrriteerde luchtwegen van, hoofdpijn, gebarsten lippen en droge branderige ogen van. En dat is maar een klein gedeelte van een hele lijst klachten. Het is beter om rond de 55% luchtvochtigheid te blijven. Hoeveel water er in de bakjes moet zitten maakt niet veel uit. Als er maar water in zit. Wel regelmatig controleren of er nog water in zit.

Luister elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur naar Vraag het de Bieb op Radio Rijnmond voor vragen en antwoorden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl