TWEEDE KAMER 2023

Deze regiogenoten komen (waarschijnlijk) in de Tweede Kamer voor verkiezingswinnaar PVV

Geert Wilders werd met applaus onthaald tijdens de eerste fractievergadering
Geert Wilders werd met applaus onthaald tijdens de eerste fractievergadering © Screenshot NOS
De PVV is als landelijke winnaar uit de bus gekomen bij de Tweede Kamerverkiezingen. De partij van Geert Wilders komt waarschijnlijk uit op 37 zetels. Op de kandidatenlijst staan vier regiogenoten, die waarschijnlijk allemaal op een plek in de Tweede Kamer kunnen rekenen.
De PVV is in alle gemeenten in de regio de grootste partij geworden. In de gemeente Nissewaard haalde de PVV procentueel gezien de meeste stemmen: 38 procent. In Rotterdam en Molenlanden is de partij van Geert Wilders ook de grootste, maar haalde daar 22 procent van de stemmen.
De kandidatenlijst van de PVV bestaat uit 45 namen, van wie er vier in de regio Rijnmond wonen. Deze regiogenoten maken dus kans op een zetel:

Vicky Maeijer uit Krimpen aan den IJssel, plek 9

Vicky Maeijer (36) zit sinds 2017 in de Tweede Kamer voor de PVV. Ze is geboren in Rotterdam en woont tegenwoordig in Krimpen aan den IJssel. Bij de huidige verkiezingen staat zij op plaats 9 op de lijst van de PVV. Maeijer zat van 2014 tot 2017 in het Europees Parlement en is ook fractievoorzitter van de PVV in de Staten van Zuid-Holland geweest.
Tijdens haar zwangerschapsverlof (december 2020 - maart 2021) is zij als kamerlid vervangen door Henk de Vree (plek 18).
Vicky Maeijer staat op plek 9 op de lijst van de PVV
Vicky Maeijer staat op plek 9 op de lijst van de PVV © Website PVV

Barry Madlener uit Rockanje, plek 12

Barry Madlener (54) is in 2006 in de Tweede Kamer gekomen voor de PVV. De eerste periode van de inwoner van Rockanje in de Kamer duurt tot 2009. Van 2009 tot 2012 is Madlener fractievoorzitter voor de PVV in het Europees Parlement. Sinds 2012 zit hij weer in de Tweede Kamer.
Madlener is makelaar en heeft eerder voor Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraad van Rotterdam gezeten (2002-2007). Hij is geboren in Leiden. Bij de huidige verkiezingen staat hij op plek 12 van de kandidatenlijst.
Barry Madlener staat op plek 12 op de lijst van PVV
Barry Madlener staat op plek 12 op de lijst van PVV © Website PVV

Henk de Vree uit Hardinxveld-Giessendam, plek 18

De 69-jarige Henk de Vree zit tussen december 2020 tot en met maart 2021 al even in de Tweede Kamer namens de PVV, als hij Vicky Maeijer vervangt tijdens haar zwangerschapsverlof. Inmiddels is hij al twaalf jaar Statenlid voor de PVV in de provincie Zuid-Holland. Voor die tijd was hij gemeenteraadslid in Hardinxveld-Giessendam.
Met de winst van PVV lijkt De Vree zeker van een plek in de Kamer. Op X (voorheen Twitter) benoemt hij dit al in zijn bio: 'nummer 18 op de PVV-lijst en binnenkort Tweede Kamerlid'.

Marina Vondeling uit Rhoon, plek 34

Marina Vondeling is nummer 34 op de lijst van de PVV. Met de 37 zetels die de partij heeft binnengehaald, is de kans heel groot dat zij voor het eerst in de Tweede Kamer komt. Voorkeursstemmen kunnen de lijst beïnvloeden, dat geldt uiteraard voor alle kandidaten.
Vondeling is al een tijdje bij de fractie betrokken als beleidsmedewerker immigratie en asiel. Ze woont in Rhoon en heeft rechten gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl