nieuws

Justitie eist zes jaar in Hellevoets woonbootdrama

Dode_Hellevoetsluis.cropresize.1.jpg
Dode_Hellevoetsluis.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - Justitie in Rotterdam vindt dat de eigenaar van een woonboot in Hellevoetsluis voor zes jaar de cel in moet. De 41-jarige verdachte wordt verantwoordelijk gehouden voor de verdrinking van de 25-jarige Sam.
Het slachtoffer was in februari 2009 met een vriend op de woonboot van de verdachte geklommen. De eigenaar hoorde dat vreemden aan boord waren en heeft de twee mannen, die beiden een verstandelijke beperking hebben, weggejaagd. De eigenaar van de boot is hen achterna gelopen en heeft beiden in het ijskoude water van de Industriehaven van Hellevoetsluis gegooid. Sam is vervolgens verdronken.
'Ik ben niet schuldig aan zijn dood'
De vriend van het slachtoffer, Kevin, kon er zelf weer uitkomen. Verdachte Andries K. zegt dat hij het tweetal 'alleen een lesje wilde leren' en vindt dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van Sam. De man vertelde de rechter vrijdag dat hij regelmatig last heeft gehad van vernielzuchtige jeugd in de haven en dat hij daarom extra alert was.
Justitie wijst erop dat het zeer donker was op de plaats waar de twee jonge mannen in het water terechtkwamen. "Er was geen trappetje, geen aflopende kant. Sam kon niet zelf uit het water komen. Daar komt nog bij dat de verdachte een duikbrevet heeft en moet weten wat de gevaren zijn van water dat rond het vriespunt is. Dan bestaat het risico van onderkoeling en verkramping".
Justitie neemt het Andries K. kwalijk dat hij Sam aan zijn lot heeft overgelaten en niet de politie heeft gewaarschuwd. De man verklaarde dat hij het zelf had willen oplossen, omdat hij ervan uitging dat de politie het toch al druk genoeg had.

Foto van Sam in rechtszaal

De moeder van Sam had een foto van haar zoon meegenomen naar de rechtszaak en toonde die aan de verdachte. "Sam had een lichte, verstandelijke handicap. In de maatschappij viel hij tussen wal en schip. Hij is nu ook aan zijn einde gekomen tussen wal en schip".
Na afloop verklaarde zij dat zij verdachte Andries K. bewust in de ogen wilde kijken. "Ik wilde zien of er werkelijk sprake was van emotie, waaruit blijkt dat hij echt spijt heeft, maar ik heb het niet gezien".
De rechter doet over twee weken uitspraak. De verdachte is op vrije voeten en justitie heeft de rechter gevraagd hem direct naar de gevangenis te sturen als hij een celstraf krijgt.