NIEUWS

Litteken boven wenkbrauw symboliseert Nieuwkoops terugkeer met ups en downs bij Feyenoord

Bart Nieuwkoop
Bart Nieuwkoop © Rijnmond
De herinnering aan de avond in Rome is fysiek zichtbaar bij Bart Nieuwkoop. De rechtsback van Feyenoord viel uit met een hoofdwond in de wedstrijd tegen Lazio Roma. Hij maakte inmiddels alweer zijn rentree bij de Rotterdammers, maar heeft nog wel een flinke jaap boven zijn linkerwenkbrauw.
De wedstrijd is pas één minuut bezig en Bart Nieuwkoop loopt tegen een gele kaart aan. Hij weet dat het een zware avond wordt, maar zal er niet op hebben gerekend op welke manier dat werkelijkheid wordt. Een harde botsing levert hem een bloedende wond op. Per brancard verlaat hij voortijdig het veld van het Stadio Olimpico.
Feyenoord verliest uiteindelijk met 1-0, maar Nieuwkoop krijgt er niet veel van mee. “Ja, ik had na die klap niet gelijk door dat het open lag. Ik deed mijn handen een beetje voor mijn hoofd, uit bescherming. Het was een forse klap, dat had ik wel door, maar het bleek dat het toch best wel wat open stond. Voor de rest heb ik weinig meegekregen van wat er om me heen gebeurde.”
Nieuwkoop verlaat per brancard het veld in Rome
Nieuwkoop verlaat per brancard het veld in Rome © Yannick Verhoeven / VK Sportphoto
Nieuwkoop moet worden opgelapt en hij staat enkele dagen aan de kant om te herstellen. Afgelopen maandag gingen de hechtingen er uit. “Ja, het ziet er volgens mij weer prima uit. Het is allemaal heel goed verlopen eigenlijk. Ik heb nu geen last meer, dus dat is mooi.”

Terugkeer van Nieuwkoop met ups en downs

Bart Nieuwkoop maakte deze zomer zijn rentree bij Feyenoord, waar hij tot 2021 ook al speelde. Zijn terugkeer van Union St. Gillis werd er eentje met vallen en opstaan en horten en stoten. Eerst door een schorsing en nu dus met deze hoofdblessure.
“Ja, ik kwam eigenlijk na de voorbereiding," blikt Nieuwkoop terug. "En dan bij de eerste competitiewedstrijden, met die schorsingen, dan is dat geen lekker begin. Dan moet je gelijk twee wedstrijden van de kant bekijken. Het team draait natuurlijk gewoon door. Het was jammer dat ik er niet gelijk vol bij was, dus wat dat betreft was het even schakelen.”
Bart Nieuwkoop viert zijn doelpunt namens Feyenoord tegen RKC
Bart Nieuwkoop viert zijn doelpunt namens Feyenoord tegen RKC © Yannick Verhoeven / VK Sportphoto
Bart Nieuwkoop kreeg in de eerste competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard op aanraden van de VAR een directe rode kaart. Hij was basisspeler, maar moest daarna weer op de bank plaatsnemen. Ondanks de grote concurrentie heeft hij toch wel de nodige speelminuten gekregen. In 7 van de 12 competitieduels kwam hij in actie, waarvan 5 keer als basisspeler. Bijvoorbeeld uit bij RKC Waalwijk, waar hij met zijn eerste doelpunt in dienst van Feyenoord voor drie belangrijke punten zorgde.
“Natuurlijk is het aanpassen, sowieso ook qua positie,” vertelt hij. “Van wingback naar fullback, zoals Arne Slot graag wil spelen. Dus dat is voor mij ook een nieuw proces waarin ik moet leren. Als wingback speel je toch een stuk hoger op het veld en wat meer aan de zijkant. En nu met de fullbacks meer aan de binnenkant en wat lager. Dus dat is best wel een groot verschil in positie.”

Verschil met eerste periode bij Feyenoord

Voor Nieuwkoop was het aanpassen, hij merkt dat bij veel van zijn ploeggenoten die al langer onder Slot spelen alle spelprincipes er flink ingeramd zijn. “Dat is mooi, goed om te zien. Ik denk dat Slot met zijn staf dat heel goed erin heeft gekregen.”
Bekijk hieronder het hele gesprek dat verslaggever Dennis Kranenburg voerde met Bart Nieuwkoop. De tekst gaat verder onder de video.
“Je merkt ook wel iets aan de ambitie binnen de club. Wat er in die periode dat ik weg was ook is veranderd. De lat ligt hoog en dat is alleen maar goed. Ook met mooi voetbal, met goed voetbal. Dus ik denk dat het mooie ontwikkelingen zijn.”
Nieuwkoop vindt het fijn om weer onderdeel van Feyenoord te zijn. Zeker in deze tijd. Hij gaat komende week weer met Feyenoord de Champions League in. “Uiteindelijk belt Feyenoord of je terug wilt komen. Dat is een no-brainer. Maar dat de Champions League erbij komt kijken, dat is natuurlijk hartstikke mooi. Dat is wat je als speler wilt.”
Wat dat betreft komt er een belangrijke blok aan. Met de ontknoping in de poulefase van de Champions League in het thuisduel tegen Atlético Madrid en uit in Glasgow tegen Celtic. En met in de eredivisie een duel met de directie titelconcurrent PSV, een wedstrijd waar al heel erg naar wordt gekeken.
“Iedere periode is een belangrijke periode op zich,” vindt Nieuwkoop. “Deze natuurlijk ook. Met de Champions League die we door willen komen. En met PSV die we treffen. Zij maken weinig fouten. Maar eerst naar Excelsior. Ik denk dat het geen makkelijke wedstrijd wordt. Zeker niet.”

Terug naar zijn roots

We spraken Nieuwkoop op een voetbalpleintje, waar hij samen met Gjivai Zechiël de jeugd een voorbeeld wil geven van wat sport kan brengen. Door heel Rotterdam Zuid zijn er wekelijks trainingen voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Feyenoord draagt er graag zijn steentje aan bij om kinderen meer aan het sporten en bewegen te krijgen. Nieuwkoop vindt het een mooi initiatief, waar hij graag aan meehelpt.
“Dit hier is een heel mooi pleintje, met het kunstgras veld. Vroeger was ik ook veel op straat te vinden, echt op de stenen spelen. Na schooltijd ging ik meestal direct verder naar een plein om te voetballen. Het is een kracht van Feyenoord om zo tussen de jeugd te staan. Dat de spelers zoals ik daarbij betrokken worden, ik denk dat het alleen maar goed is. En ja, je ziet het. De kindjes vinden het prachtig en dat geeft ons ook veel energie.”
Komend weekend lees je een portret over Gjivai Zechiël en hoe hij zich van de pleintjes in Rotterdam Zuid naar het eerste elftal van Feyenoord opwerkte.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl