FEYENOORD

Van het pleintje naar De Kuip: Zo haalde Gjivai Zechiël al op jonge leeftijd het eerste van Feyenoord

Gjivai Zechiël namens Feyenoord tijdens het duel tegen Lazio in de Youth League
Gjivai Zechiël namens Feyenoord tijdens het duel tegen Lazio in de Youth League © VK Sportphoto / Yannick Verhoeven
Gjivai Zechiël mag zichzelf sinds kort officieel speler van Feyenoord noemen. Hij maakte zijn debuut voor het eerste elftal en heeft, op basis van wat hij ook laat zien in de succesvolle wedstrijden in de UEFA Youth League, een grote toekomst voor zich. Een nadere kennismaking met één van de grootste talenten bij Feyenoord, bij wie het voetbalpleintje als een rode draad door zijn voetballeven loopt.
19 jaar is hij pas. Hij liet een indrukwekkende indruk achter in de voorbereiding op het seizoen en zijn officiële debuut in het eerste elftal heeft al gemaakt. Gjivai Zechiël speelt met lef en bravoure en eist de bal op in de minuten die hij krijgt op het middenveld van Feyenoord. Bij het onder 19 team in de UEFA Youth League is hij één van de bepalende spelers, die zich nu al hebben geplaatst voor de knock-out fase van het toernooi.
Vier duels gespeeld, 10 punten en kwalificatie. Feyenoord maakt indruk tijdens de groepsfase van de Youth League. En Gjivai Zechiël speelde tot nu toe in alle wedstrijden. Analisten vinden hem, hoewel klein van stuk, met kop en schouders uitsteken boven zijn leeftijdgenoten.
“Ja, ja, dat is een mening,” blijft hij bescheiden. “Ik heb het niet echt door. Maar de trainers zeggen er ook wel eens wat van. Andere jongens kijken wel naar je op. En dat is ook logisch, want je gaat er naar toe als speler van Feyenoord 1. Ik kijk ook altijd naar spelers van Feyenoord 1 op. En soms nog steeds een beetje. Wanneer die jongens in de Champions League spelen. Dat ik denk van: wow, goede prestatie wat jullie daar kunnen leveren op zo'n topniveau.”
Zechiël haalt uit in het uitduel bij Atlético Madrid van Feyenoord onder 19
Zechiël haalt uit in het uitduel bij Atlético Madrid van Feyenoord onder 19 © VK Sportphoto / Yannick Verhoeven
Uiteraard is dat wel het niveau dat hij zelf ook nastreeft. “Het liefst doe je natuurlijk ook mee in de Champions League en laat je jezelf zien op het hoogste niveau, maar die kans gaat wel komen. Daar heb ik alle vertrouwen in.”
“Bij de onder 19 zijn allemaal goede jongens, die nog wat kleine stapjes hebben te maken om uiteindelijk ook die stap naar het eerste te maken. En daar wil ik gewoon een goed voorbeeld voor zijn. En niet een slecht voorbeeld, dat ik me misdraag of dat ik arrogant overkom. Dat wil ik totaal niet. Dus nee. Ik sta er alleen maar positief in om ook daar mee te doen en om ook daar minuten te maken.”
Bekijk hieronder een lang gesprek tussen verslaggever Dennis Kranenburg en Feyenoord-middenvelder Gjivai Zechiël. De tekst gaat verder onder deze video.

Terug naar het pleintje

Gjivai Zechiël heeft hordes kinderen om hem heen en deelt de ene na de andere handtekening uit. Hij heeft zojuist een mini-training begeleid op een kunstgrasveldje aan het Laarwoudpad in Rotterdam Zuid. Feyenoord organiseert dit soort sessies vaker en soms komen er ook spelers van het eerste elftal bij om de lokale jeugd te stimuleren meer te sporten.
Voor Zechiël is het een feest der herkenning. Hij maakt nu deel uit van het eerste elftal van Feyenoord, maar zette zijn eerste voetbalstappen op ook de velden en pleintjes op Zuid. “Dit is super mooi,” zegt hij als hij om zich heen kijkt. “Dat deze kinderen buiten zijn en niet op de iPad zitten of op de Playstation zitten. Dan geniet ik daarvan en daar zie ik mezelf wel een beetje in terug. Hoe ik vroeger was en hoe vrolijk en enthousiast ik er van kon worden.”
Zechiël wordt onderbroken in zijn verhaal omdat er kinderen zijn naam aan het schreeuwen zijn. Het is iets waar hij nog wel aan moet wennen. “Ja, dat is wel gek voor mij. Ik kwam zelf ook van dit soort pleintjes. Bij ons kwamen er ook wel af en toe profvoetballers. En dan dacht ik ook wel van wow… Ik durfde zelf nooit een foto te vragen met profvoetballers. Ik was altijd een beetje verlegen.”
De kinderen poseren met Gjivai Zechiël en Bart Nieuwkoop
De kinderen poseren met Gjivai Zechiël en Bart Nieuwkoop © Rijnmond
De jeugd van nu heeft er minder moeite mee. Zechiël neemt de tijd voor alle selfies en andere foto’s. Zelf ging hij ook naar school met de bal onder zijn arm. Om meteen na schooltijd weer te kunnen ballen. Met jongens als Noa Lang. Of toen hij nog kleiner was, Memphis Depay, Danilo Doekhi en Denzel Dumfries, die ook weleens op het pleintje te vinden waren. Best veel andere profvoetballers dus.
“Ik denk dat toen ik in groep 8 zat. We hadden nog niet echt een telefoon. Ook in groep 7 en 6 was het na school meteen tijd om te gaan voetballen.” En dat gebeurde dan op Vlietberg, de naam van Zechiël’s pleintje. Twee minuutjes van zijn huis en dan spelen tot zijn ouders riepen dat het tijd was voor avondeten. Hij is dankbaar dat hij dit heeft mogen doen.
“Ik denk dat ik het nu ook wel terug zie op het veld. Want uiteindelijk helpt dat wel, qua techniek. Op de pleintjes leer je echt veel. Veel meer dan dat mensen denken. Voor mij is het daar begonnen denk ik. Daar genoot en geniet ik van voetbal.”

Zechiël in het eerste van Feyenoord

Wellicht loopt er nu ook een toekomstig profspeler of zelfs speler van Feyenoord 1 rond op het Laarwoudpad. Iedereen heeft zijn eigen pad, dus zeker weten doet Zechiël het niet. Maar als zijn bezoek deze jonge kinderen kan motiveren, dan vindt hij dat alleen maar mooi.
Zijn pad leidde hem via het pleintje Vlietberg naar De Kuip. Een mooi traject, dat ook nog lang niet klaar is. Zechiël is pas 19 jaar maar ook hij heeft uiteraard al met lastige situaties te maken gekregen, om te komen waar hij nu staat.
Gjivai Zechiël glundert na zijn debuut voor Feyenoord
Gjivai Zechiël glundert na zijn debuut voor Feyenoord © VK Sportphoto / Yannick Verhoeven
“Sommige tijden is het wel lastig geweest,” vertelt hij. “Dat wil ik deze kinderen ook wel meegeven. Alle kinderen eigenlijk. Dat voetbal, of als je eenmaal aan topsport doet, dat er dan ook wel wat mentale bij dingen komen kijken.”
Als hij het moeilijk heeft, dan blijft het pleintje een terugkerende plek voor hem. “ Als een training wat minder was gegaan, dat gaf mij wel spanning. En dan adviseerde mijn vader om even terug naar het pleintje te gaan. Ga daar lekker je acties maken. Ik voel me daar vertrouwd en dat helpt. Dat heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben, dat vind ik alleen maar mooi. Want mijn pad was soms lastig, in mentaal opzicht.”

Periode vol twijfels voor Zechiël

Tot zijn veertiende speelde Gjivai Zechiël altijd veel, in de jeugdelftallen waar hij deel van uitmaakte. Maar tot aan zijn zeventiende werd hij vaker op de bank gezet, of speelde hij maar de helft van de wedstrijden. Toen werd het mentale aspect belangrijk, toen hij op de bank terecht kwam.
“Toen ik aan het begin bij Feyenoord kwam, bij de onder vijftien, zat ik op de bank,” blikt Zechiël terug op zijn overstap van Sparta. “Bij onder zestien speelde ik half, en zat ik ook meestal op de bank. Onder 17 was het jaar van corona. Onder achttien speelde ik dan wel alles, maar onder 21 vorig jaar speelde ik niet eens alles. Toen kwamen sommige jongens terug van het eerste elftal.”
“Ik zag mijn vrienden wel in de basis staan en spelen. Ze praten over de Nederlands elftal. En ik deed dat allemaal niet. Je ziet die vrienden stappen maken. Dan kan je toch wel aan jezelf gaan twijfelen. Van, ben ik wel goed genoeg.”
Zechiël dankt de mensen in zijn omgeving, die juist in die tijd voor hem klaarstonden. Trainers, staf, medespelers en familie. “Uiteindelijk hebben we dit samen bereikt. Zo ben ik ook opgevoed door mijn ouders, om te praten met andere mensen en open te staan om te leren.”

Spelen in De Kuip

Het gaat snel met Gjivai Zechiël. Enkele maanden geleden mocht hij gaan meetrainen met het eerste elftal in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Arne Slot hield hem erbij en liet hem al in de eerste maand van de competitie ook officieel debuteren. Na zijn debuut in de wedstrijd met Almere City zagen we tranen van geluk bij Zechiël, gezien hetgeen wat hij hiervoor al heeft verteld.
Emotie bij Zechiël na afloop van zijn debuutwedstrijd voor Feyenoord
Emotie bij Zechiël na afloop van zijn debuutwedstrijd voor Feyenoord © Yannick Verhoeven / VK Sportphoto
Het smaakt naar meer en hij is vol vertrouwen dat hij meer kansen in het eerste gaat krijgen. “Honderd procent. En ik denk dat de club daar ook vertrouwen in heeft. Ik moet gewoon op deze manier door blijven gaan, fanatiek blijven en vol energie. Maar er vooral ook van genieten. Genieten van naar de club gaan en het niet als normaal gaan zien.
Zoals hij zijn debuut in De Kuip ook niet normaal vond. Hij laat niet snel zijn emoties de vrije loop, maar die dag wel. In een vol stadion, met de druk om het te laten zien. Zechiël houdt er van. “Vroeger ook al, als er veel mensen naar mijn wedstrijd kwamen kijken in de onder 14 enzo. Sommige spelers kunnen de druk dan niet aan, maar ik vind het juist super lekker om in de Kuip te spelen. De Kuip is waanzinnig. De supporters die zingen. Ze staan altijd op een positieve manier achter je, vind ik. Ik vind nooit dat de supporters negatief zijn. Natuurlijk gaan er dingen fout. Maar de supporters staan altijd achter je.”
“Dat is hoe ik erover denk. Dat ze voor mij naar het stadion zijn gekomen. Waarom zou ik dan bang zijn om te spelen? Ze willen er juist van genieten. Dus ga ik er ook van genieten dat zij hier zijn. Dat heb ik ook bij de onder 19, dat er nu extra veel van mij wordt verwacht. Dan denk ik alleen maar van ja, ik wil presteren.”

Stapje terug in de Youth League?

Als je Zechiël hoort praten, denk je dat hij al een stuk ouder is, dan hij is. Hij klinkt wijs, bijna ervaren. Terwijl hij qua leeftijd logischerwijs nog deel uit maakt van de jeugdploeg die het zo goed doet in de Youth League. Hij ziet dat niet als een stap terug, maar een goede kans om zich te ontwikkelen.
Blijdschap bij Zechiël na plaatsing voor de volgende ronde van de Youth League
Blijdschap bij Zechiël na plaatsing voor de volgende ronde van de Youth League © Yannick Verhoeven / VK Sportphoto
“Ik denk dat we moeten kijken naar lange termijn. En dan kan ik wel op de bank zitten bij het eerste elftal, met allemaal internationals voor mij op mijn positie. Ik leer er van om met hen te trainen, zij zullen ook nog een stap gaan maken. Of er gebeurt iets met één van hen. Dan moet ik gewoon zorgen dat ik ready ben.”
“Daarin zie ik de Youth League niet als een stap terug. Dan denk ik eerder dat ik er beter van word om daar 90 minuten te spelen. Het is ook gewoon een hoog niveau denk ik. Tegen jongens die bij hun clubs ook met het eerste trainen of al hebben gedebuteerd bij Lazio of Atletico. Nee, dat zie ik niet als een stap terug.”

Eventuele verhuur van Zechiël

Toch is er wel een algehele overeenstemming dat minuten maken in een eerste elftal in het betaald voetbal ook goed is. Ajax, PSV, AZ en zelfs FC Utrecht hebben een beloftenteam in de eerste divisie en Feyenoord kan zijn jeugdspelers dat niet bieden. Is het daarom een optie voor Zechiël om, al dan niet na dit seizoen, op huurbasis aan veel speeltijd te komen?
“Ik denk op dit moment eerlijk gezegd niet aan verhuur. Ik ben op dit moment nog steeds speler van Feyenoord en ik ben jong. Ik moet niet ongeduldig worden en gelijk denken: ik speel niet dus ik moet verhuurd worden. Nee. Als ik kijk naar de jongens die zijn doorgebroken, dan denk ik dat het gewoon kan. Als uiteindelijk de kans komt bij Feyenoord, dan ga ik die kans gewoon optimaal benutten.”
Bekijk hieronder een reportage over Gjivai Zechiël op het pleintje in Rotterdam Zuid. Daar waar hij terug naar zijn roots keert. Tekst gaat verder onder de video.
Feyenoorder Zechiël terug naar de pleintjes

Altijd terug naar het pleintje

Sport als middel en als doel inzetten. Het is de reden waarom er wekelijks trainingen zijn voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar in de wijken op Rotterdam Zuid. Soms is het vrijblijvend, gewoon een balletje trappen wanneer het kan. Soms is het met een commitment, zoals bij de toernooitjes in de Feyenoord Street League. Feyenoord wil impact hebben in de wijken van Rotterdam. Normen en waarden aanleren, zoals op tijd komen en nieuwe kinderen leren kennen.
Feyenoord wil helpen om kinderen al op jonge leeftijd te enthousiasmeren om te blijven sporten. En natuurlijk wil de club bij de kinderen al vroeg een band creëren. De bekende spelers die soms meetrainen op de pleintjes, helpt daarbij. Zeker als het gebeurt met het plezier en de energie die Gjivai Zechiël uitstraalt. Want het pleintje is en blijft heel belangrijk voor hem.
“Ik denk in het veld ook… hoe zou ik nu doen op het pleintje? Hoe zou ik nu presteren op het pleintje? Dus het pleintje brengt wel veel met zich mee hoor. Het lijkt soms bijna alsof ik train bij de club. Dat is alleen maar mooi.“

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl