WEER

Haringvlietsluizen dicht door hoogwater, kades Noordereiland en Vlaardingen lopen onder

Auto in Vlaardingen rijdt door hoogwater
Auto in Vlaardingen rijdt door hoogwater © Flashphoto
In meerdere delen van het land worden maatregelen genomen vanwege hoogwater. Rond 12 uur vannacht liepen de kades in Vlaardingen al onder en een uur later stond ook Noordereiland blank. Ondanks dat de Noordwaard volstroomt, blijven de voeten in het Rijmondgebied droog.
Gisteravond gingen in Zuid-Holland de stormvloedkeringen Hollandse IJsselkering en de Haringvlietsluizen dicht. De grootste problemen in Vlaardingen waren tussen 1 en 3 uur 's nachts.
Rijkswaterstaat verwacht dat daar de Noordwaard gaat volstromen, een speciaal voor dat doel aangelegd overloopgebied voor de Merwede. De enige keer dat de Noordwaard volstroomde, was in februari 2020.
Er is ook extra aandacht voor onder meer de situatie in de IJssel-Vechtdelta en de kust van Flevoland. Een aantal veerdiensten naar Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland vervalt morgen. Ook voor de Biesbosch is extra aandacht.

Code geel

Na de vele regen van de afgelopen weken zitten de rivieren, meren en beken al een tijdje behoorlijk vol . Vanwege de verwachte harde wind is Rijkswaterstaat nu ook aan de kust extra alert. In acht provincies geldt morgen code geel.
Gevaar voor overstromingen is er volgens Rijkswaterstaat niet, omdat de waterschappen de afgelopen dagen al diverse voorbereidingen hebben getroffen. Waterpeilen zijn zo veel mogelijk verlaagd en stuwen staan hoog.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl