EXCELSIOR

Excelsior wil de vijf eerdere stunts tegen Feyenoord graag herhalen

Robin van der Meer kroonde zich in 2019 tot matchwinner van Excelsior in de derby tegen Feyenoord
Robin van der Meer kroonde zich in 2019 tot matchwinner van Excelsior in de derby tegen Feyenoord © Mischa Keemink / VK Sportphoto
Of het realistisch is tegen het huidige Feyenoord, dat weten ze in Kralingen niet. Maar met het succesvolle seizoen tot nu toe, inclusief mooie prestaties tegen AZ en Ajax, gelooft Excelsior dat het Feyenoord pijn kan doen in de derby van komende zaterdag. En dat zou zeker niet voor het eerst zijn.
Het meest bekend is natuurlijk de 3-0 in 2017, toen Feyenoord op de drempel van het kampioenschap stond, maar Excelsior daar hardhandig een stokje voor stok en zichzelf die middag handhaafde in de eredivisie. Daarvoor werd er ook al drie keer gewonnen.
Onder leiding van Rob Jacobs was Excelsior in het seizoen 85/86 met 2-1 te sterk, door uitgerekend twee doelpunten van Carlo de Leeuw. Op 18 januari 2008 werd het ook 2-1, dankzij goals van Michel van Guldener en Geert den Ouden. En twee seizoenen erna won Excelsior de daaropvolgende editie ook, met 3-2. Het is de beruchte wedstrijd waarin Tim de Cler al in de rust gewisseld werd door Mario Been, en waarin Guyon Fernandez in blessuretijd de winnende goal maakte voor Excelsior.
Ontbreekt er nog één van de vijf zeges van Excelsior. De laatste keer dat het lukte te winnen van Feyenoord was op 3 februari 2019. Namens Feyenoord scoorde Robin van Persie de 0-1, maar Excelsior boog het om door goals van Ali Messaoud en Robin van der Meer. Laatstgenoemde volleerde als invaller in blessuretijd de winnende binnen.
Excelsior viert feest na de late winst op Feyenoord in 2019
Excelsior viert feest na de late winst op Feyenoord in 2019 © Yannick Verhoeven / VK Sportphoto
In de wedstrijd maakte Excelsior-back Siebe Horemans toen zijn debuut. "Het was een mooie wedstrijd. Van der Meer die de bal in de laatste minuut erin schoot. Zo een debuut was echt top."
De Belg is de enige speler die toen speelde bij Excelsior en nog steeds actief is bij de club. "Ik voel me goed hier. Het is een veilige omgeving. Tuurlijk hoop je sneller een stap te maken, maar ik kan hier verder groeien. We zullen zien deze zomer."
Hij start zaterdag opnieuw als basisspeler aan de derby en denkt dat het lastig wordt, maar er zeker kansen liggen. "Ze kunnen goed druk zetten en een wedstrijd domineren. We zullen er alles aan doen om dat niet te laten gebeuren."
Volgens Siebe Horemans geven recente wedstrijden vertrouwen voor de derby tegen Feyenoord
Excelsior-back Siebe Horemans over goed seizoen: "Ik voel mij sterker naar vorig seizoen"
Marinus Dijkhuizen zag in aanloop naar het duel met Feyenoord Redouan El Yaakoubi terugkeren van een blessure. Dijkhuizen weet daarnaast dat Excelsior bezig is aan een droomseizoen. 15 punten uit de eerste 12 duels en een mooie zevende plek op de ranglijst. Toch staart hij zich niet blind op de positie die zijn club nu bekleed. Hij gaat uit van een zware opgave tegen de regerend landskampioen, die vlak voor een week met een Europees duel met Atlético en de sleutelwedstrijd tegen PSV, geen uitglijder op Woudestein wil begaan.
"Ik denk dat we het vorig jaar twee keer best behoorlijk gedaan hebben", zegt Dijkhuizen. "Uit kwamen we 1-0 voor, maar was het wel snel 3-1. Hier hebben ze het best heel lastig gehad, hebben we er best een wedstrijd van gemaakt. Je weet dat je een aantal dingen voor elkaar moet hebben, zoals de ruimtes, de compactheid, maar vooral ook zelf durven voetballen."
"Ze hebben veel druk op de bal. Maar als je daar wel onderuit kan spelen, dan liggen er ook weer mogelijkheden met wat snelheid bij ons achter hun laatste lijn. Als wij een goede dag hebben en zij een slechte, dan hebben we een kans. Ik kijk er vooral naar uit en ben ook heel nieuwsgierig", besluit de oefenmeester van Excelsior.
Marinus Dijkhuizen is complimenteus over Arne Slot en blikt in gesprek met verslaggever Dennis Kranenburg vooruit op de stadsderby
Marinus Dijkhuizen complimenteus over Slot en benieuwd naar Excelsior
Excelsior-Feyenoord begint zaterdag om 16:30 uur en is helemaal live te volgen in Radio Rijnmond Sport.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl