Kamervragen over asbestvondst metrostation Stadhuis

De landelijke SP roept de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat naar de Tweede Kamer om vragen te beantwoorden over de asbestvondst op metrostation Stadhuis in Rotterdam. Daardoor ligt het metroverkeer tussen de stations Rotterdam Centraal en Beurs sinds dinsdagmiddag stil. Niet eerder dan donderdagavond zal het metroverkeer worden hervat. Het opruimen van het asbest duurt nog ruim twee weken.

De oppositiepartij wil van staatssecretaris Van Veldhoven weten hoe het kan dat er asbestvezels zijn gevonden terwijl volgens onderzoek uit 2009 geen asbest meer aanwezig was in het metrostation. De SP vraagt zich af of tussentijds asbest is aangebracht terwijl het gebruik ervan sinds 1993 al verboden is.

"Of het onderzoek in 2009 is slecht uitgevoerd of er is sindsdien asbest aangebracht. Dat laatste lijkt me onwaarschijnlijk maar ik wil daar wel antwoorden op", zegt het SP-Kamerlid Cem Lacin op Radio Rijnmond. 

Ook dringt de SP aan op asbestonderzoek op alle metrostations van de RET omdat het vervoersbedrijf zegt volledig overvallen te zijn door de aanwezigheid van het kankerverwekkende bouwmateriaal.

Woensdagmiddag maakte het vervoersbedrijf bekend dat passagiers en RET-medewerkers geen gevaar hebben gelopen. De SP wil weten wie het onderzoek in opdracht van de RET heeft uitgevoerd en of het betrouwbaar en volledig is. "Als je binnen zo'n korte tijd tot deze conclusie komt, ben ik wel benieuwd wie dat onderzoek heeft verricht en of het nauwkeurig is gebeurd", zegt Lacin. 

Volgens het Kamerlid zou het verstandig zijn als de landelijke overheid de regie in het opruimen van het asbest neemt. "Dat wijzen naar elkaar van omgevingsdienst naar gemeente naar rijksoverheid is niet goed. Dat bureaucratische geneuzel moet ons geen gezondheidsschade opleveren. Er moet landelijk meer regie op komen." 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: