DORDRECHT

Bijzondere Black Friday bij tweehandskledingzaak: 4000 kilo weggegooid textiel op de vloer

Een lading vol gedumpte kleding in de winkel van Michel
Een lading vol gedumpte kleding in de winkel van Michel © Privé
Duizenden kilo's kleding werden op Black Friday neergestort in tweedehandskledingzaak Mode en Zo in Dordrecht. Volgens manager Michiel van der Wel leidde de enorme berg zakken en tassen tot mooie gesprekken met het winkelend publiek. Over de consumptiemaatschappij bijvoorbeeld.
"Wij zijn geen voorstander van het fenomeen Black Friday, waarmee consumenten met kortingen worden verleid om allerlei aankopen te doen", zegt Van der Wel. "Dus daar wilden we iets tegenover stellen. Niet met een belerend vingertje, maar op een leuke manier. Als kringloopbedrijf Opnieuw & Co hebben we alle textielbakken in de Drechtsteden leeggemaakt en in de winkel gestort. Dat ging ging dus om vierduizend kilo! Ja echt, zóveel wordt er dus elke dag weggegooid. Doe je die kleding in een textielbak dan wordt er nog iets mee gedaan. Negentig procent van de kleding kan namelijk hergebruikt worden. Dat verhaal wilden we ook vertellen."
Het publiek reageerde volgens Van der Wel positief. "Sommigen waren echt verbaasd over de enorme hoeveelheid vuilniszakken en tassen", zegt Van der Wel. Mode en Zo heeft die dag weinig verkocht. Want de winkelvloer lag zo vol dat er geen klant meer bij paste.
Vanaf 07:00 uur 's morgens wordt er weggegooid textiel in de zaak gestort.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl