CRIMINALITEIT

Rotterdammer krijgt acht jaar cel en tbs voor fatale beschieting in Hengelo

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Archieffoto Rijnmond
De 22-jarige Rotterdammer Gaytano G. is veroordeeld tot acht jaar cel en tbs voor het doodschieten van een man in Hengelo, op 5 juli vorig jaar. De straf is gelijk aan wat justitie geëist had.
Op de bewuste avond in juli komt rond 23.00 een auto tegen een lichtmast tot stilstand aan de Parallelweg LS in Hengelo. De politie treft de 32-jarige Musa 'Ata' Erdogan aan. Hij heeft twee schotwonden in de hals. Een reanimatie mag niet meer baten.
Op basis van onder meer camerabeelden en telefoongegevens wordt zes dagen later Gaytano G. gearresteerd. Hij beroept zich eerst op zijn zwijgrecht, maar gaat uiteindelijk praten. G. stelt dat hij bij zijn latere slachtoffer in de Trijpstraat instapte voor een drugsdeal. Naar eigen zeggen werd hij daarop door Musa Ata bedreigd met een mes en handelde hij uit noodweer toen hij op het slachtoffer schoot.

Gangsterrappers

Het OM verwerpt het beroep op noodweer. ‘Hij verschuilt zich achter het feit dat het slachtoffer hem zou hebben bedreigd en gebruikt dit als rechtvaardiging. Het is echter verdachte zelf die zich in de wereld van criminele handel in drugs heeft begeven, waarbij hij zichzelf heeft voorzien van een vuurwapen’, stelt justitie. Volgens het OM was Gaytano G. ‘ingebed in het criminele milieu en pronkt hij met criminele activiteiten op YouTube en zijn identificatie met gangsterrappers’.
De rechtbank legt acht jaar cel en tbs op aan Gaytano G. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij een doorgeladen vuurwapen bij zich droeg en er ook daadwerkelijk mee schoot, wat de dood van het slachtoffer als gevolg heeft gehad. De drugsdeal zou hebben gedraaid om 50 euro.

Noodzakelijk

G. werd eerder veroordeeld voor een geweldsdelict en voor verboden wapenbezit. Daarnaast blijkt uit rapportages van een psychiater en psycholoog dat de kans op toekomstig gewelddadig gedrag hoog is. "Zowel aspecten van zijn verstandelijke beperking als zijn antisociale persoonlijkheidsstoornis vergroten dit risico. Een hoog beveiligingsniveau en een intensieve en langdurige behandeling zijn noodzakelijk om het risico op recidive te verminderen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl