ETEN

Blinde en slechtziende kinderen kunnen eindelijk Sinterklaas vieren met chocoladeletters in braille

De kinderen van de Rotterdamse Visio-school met hun zelfgemaakte brailleletter.
De kinderen van de Rotterdamse Visio-school met hun zelfgemaakte brailleletter. © Rijnmond
Wie zoet én blind is, krijgt letters in braille. Tweehonderd kinderen met een visuele beperking hebben dinsdag in Rotterdam hun eigen chocoladeletter gemaakt. Geen gewone letter in de vorm van een R, G, C of S, maar eentje met de welbekende puntjes van het brailleschrift. "Door eraan te voelen, weet ik welke letter ik heb," zegt Alicia (10) "Ik heb maar 1 puntje, linksboven."
Als Sinterklaas in het land is, vliegen de chocoladeletters de winkel uit. Melk, wit of puur. Bijna iedereen krijgt er wel eentje, meestal de eerste letter van je voornaam. Hoe jammer is het dat blinde en slechtziende kinderen hun eigen chocoladeletter eigenlijk helemaal niet kunnen lezen?
Daar heeft de Rotterdamse Visio-school iets op bedacht. Leerlingen uit groep 7 en 8 maakten dinsdag hun eigen in reliëf gesmolten brailleletter. Bij de kinderen in de lagere klassen kwamen Pieten de brailleletters van chocolade hoogstpersoonlijk langsbrengen.

Overdonderd en enthousiast

Het idee komt van de juf van groep 1-2, Ingrid Stekelenburg. Ze noemt de komst van de eetbare brailleletters ‘super bijzonder’. “We zijn heel blij dat ze er zijn en dat de kinderen eindelijk een chocoladeletter krijgen met Sinterklaas. Normaal gesproken krijgen de kinderen een letter die ze niet herkennen en dat is altijd zo'n teleurstelling. Dan moet je maar geloven wat een volwassene zegt dat er staat."
Met de brailleletters komt daar eindelijk verandering in. De kinderen konden dinsdag hun geluk niet op. Mayam (7) maakt meteen het gele doosjes open en voelt met haar vingers aan de letter. Het is gelukkig de M, de eerste letter van haar voornaam. Meteen neemt ze een hap uit de letter, "Lekker!", klinkt het goedkeurend.
Ook de andere kinderen van juf Ingrid zijn blij met de traktatie van de twee Pieten. "Ze zijn gewend om gewone letters te krijgen, dus ze waren helemaal overdonderd en enthousiast. Ze riepen: 'Het is een brailleletter en ik weet welke letter het is!'”, glundert de kleuterjuf.
Mayam neemt een hap uit haar eigen chocoladeletter
Mayam neemt een hap uit haar eigen chocoladeletter © Rijnmond
In de keuken zijn ondertussen de oudere kinderen met warme chocola en plastic mallen in de weer. Onder begeleiding van Roxanne Huizer, de vakleerkracht keuken, gieten ze de vloeibare chocola in de speciale mallen. Rishil (11) zet de warme mallen in de koelkast en weet: over een paar minuten zijn ze al klaar.
Hij heeft de letter R gemaakt van melkchocolade. "Eerst maakte het me eigenlijk niet zo uit welke letter ik kreeg. Het ging me gewoon om de smaak. Maar nu er brailleletters zijn, vind ik het best bijzonder. Het liefst zou ik er eentje met nootjes willen. Volgens mij kan dat best als de nootjes lager liggen dan de braillepuntjes."

Traditie

Volgens Stekelenburg zijn de brailleletters voor de kinderen belangrijk om mee te doen in de samenleving. “Hoe leuk is het om mee te kunnen doen aan een traditie in Nederland die zo bekend is?"
De eetbare brailleletters.
De eetbare brailleletters. © Rijnmond
Is het eigenlijk niet vreemd dat de brailleletters nog geen wijdverbreid fenomeen zijn? “Ze moeten ze speciaal maken en misschien is de doelgroep te klein", vermoedt de juf. "Het is heel jammer. We hadden wel een idee met smarties die we op een chocoladereep hadden geplakt. Dat werkte ook, maar zodra de kinderen gingen voelen, vielen de smarties eraf."
De blinde en slechtziende kinderen kunnen met deze brailleletters gelukkig wél naar hartenlust voelen. De Rotterdamse Visio-school is al druk bezig met de landelijke uitrol, zodat ook andere kinderen met een visuele beperking van leesbare chocoladeletters kunnen smikkelen. “Alle Visio-scholen hebben ze nu gekregen. Wij hopen dat het een traditie wordt en dat het ieder jaar zo gaat.”
Wat nog mooier zou zijn: als de brailleletters straks ook bij een ‘gewone’ bakkerij in de schappen liggen. “Dat zou helemaal fijn zijn. Dan kunnen ook opa’s en oma’s en andere mensen die braille lezen het kopen. Er zijn genoeg mensen die op braille aangewezen zijn en het ook heel leuk zouden vinden om een letter te krijgen die ze zelf kunnen lezen.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl