nieuws
De vragen van 27 oktober 2018

We hadden weer een prachtige uitzending met een levende bibliotheek, griezelige snoepjes en een verdwenen stuk Rotterdam.
Het mysterie van de verdwenen nummers
Krijn Harteveld uit Rozenberg belde om te vragen: mijn vrouw en ik wandelen regelmatig op de Charloise Lagendijk. Deze straat begint bij nummer 940, en ze lopen tot ongeveer 400. Ik wil graag weten waar de nummers 1 t/m 400 zijn gebleven. Is dat nog te zien op een oude kaart, of zo?
Antwoord: Tot ongeveer 1950 heette het stuk vanaf de Dordtse Straatweg, tot de nieuwbouw van Zuidwijk begon en sindsdien Slinge heet, ook Charloise Lagendijk. Dit waren de lage nummers. We hebben op de derde verdieping heel veel boeken over Charlois in het verleden met foto’s. Maar hij kan ook naar het stadsarchief gaan of contact opnemen met Stichting Historisch Charlois (www.historisch-charlois.nl).
Topcover
Petra Kiers vroeg aan Okkie: wat is de de top 5 van meest gecoverde nummers? Wie is de originele artiest en hoeveel covers zijn er van dat betreffende nummer bekend? White Christmas en Volare zullen daar zeker wel bij horen...
Torenhoog
Luuk Bonthond vroeg via Facebook: ik hoorde vandaag in het nieuws dat men een torenflat van 215 meter hoog gaat bouwen (de Zalmhaventoren). Mijn vraag is: tot hoe hoog kan men bouwen en veroorzaakt dat geen ontzettende windvlagen tussen die torenflats door? Alex Boon uit Scheveningen voegde daar aan toe: en hoe diep moet je eigenlijk heien voor zo’n hoge toren?
Antwoorden: Als je een toren zou bouwen op de Noordpool en het zou hoog genoeg zijn, dan begint de toren, behalve de zwaartekracht, ook nog een tegengestelde kracht te voelen door een centrifugale kracht door de draaiing van de aarde. De maximale hoogte zou dan ongeveer bij de 35.000 kilometer liggen, maar dit soort object wordt een ruimtelift genoemd. Helaas is er (nog) geen materiaal sterk genoeg om zo'n ruimtelift haalbaar te maken, met uitzondering van koolstof nanotubes en borium-nitraat nanotubes.
Bij de bouw van wolkenkrabbers houdt men de laatste tijd rekening met de plaatsing onderling om de zogenaamde valwinden tot een minimum te beperken.
Hallerzieligen
Hannie Moelker uit Oosterflank vraagt: wanneer is Halloween overgewaaid naar ons land? En wat is hier nu anders dan hoe het in Amerika was? Hebben ze daar dan ook Allerheiligen en Allerzielen? En gaan ze daar ook aanbellen voor snoep net als bij Sint-Maarten?
Antwoord: De naam Halloween werd zo’n 400 jaar geleden voor het eerst werd gebruikt en is een verbastering van het Engelse ‘All Hallows’ Eve’. Dat is Allerzielen, de avond voor Allerheiligen. Vroeger vierden wij dat wel degelijk in Nederland en in kerken wordt het vaak nog steeds gevierd. Het is van oorsprong een keltisch feest. Samhain is de viering dat de herfst overgaat in de winter, een soort keltisch nieuwjaar.
Wanneer Halloween precies naar Nederland is overgewaaid, hebben we nergens kunnen vinden.
Kringloopduiten
Tom Schot uit Spijkenisse belde om te vragen: waar gaat het geld naartoe van de kringloopwinkels als ze spullen verkopen... een goed doel misschien?
Antwoord: De niet-commerciële kringloopwinkels krijgen de spullen gratis en de opbrengst wordt, voor het allergrootste deel, weer geïnvesteerd in mensen, zoals bijvoorbeeld in re-integratie of opleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook steken kringloopbedrijven veel tijd en geld in het zo goed mogelijk uitsorteren van herbruikbare producten. Daarnaast moeten kringloopbedrijven natuurlijk hun vaste kosten betalen zoals de huur (of aflossing) van de panden en de bedrijfswagens die zij hebben rondrijden.
Commerciële kringloopwinkels worden tweedehandswinkels genoemd.
Commerciële kringloopwinkels worden tweedehandswinkels genoemd.
Een nootachtige vraag
Alex Romers vraagt: voor mijn muziekinstrument saxofoon moet ik nu noten leren lezen. Wie heeft deze muzieknoten ooit bedacht?
Tweede... maar toch kampioen
Pia van der Mout uit Klaaswaal vraagt: gisteren is Sparta periodekampioen geworden. Ze staan echter tweede op de ranglijst. Wat is de regel hiervoor?
Antwoord: Je wordt periodekampioen op basis van negen wedstrijden. De eerste twee speelronden tellen niet mee, alleen de wedstrijden 3 t/m 11. Sparta heeft daar de meeste punten in behaald en werd dus periodekampioen. Als je de eerste twee wedstrijden ook meetelt, zijn ze tweede (in de competitie) geworden. Sparta neemt in ieder geval deel aan de nacompetitie voor promotie naar de eredivisie.