nieuws

Ambtenaren schrappen aanleg van wegen in regio

file.cropresize.1.cropresize.tmp.jpg
file.cropresize.1.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De bezuinigingen op de rijksbegroting die ambtenaren donderdag hebben voorgesteld hebben mogelijk ook gevolgen voor wegprojecten in onze regio.

Projecten rond Rotterdam kunnen van tafel

Als het aan de ambtelijke werkgroep verkeer ligt kan het nieuwe kabinet bijna 400 miljoen euro besparen door de verbinding tussen de A13 en de A16 en de Doenkade te schrappen. De projecten rond Rotterdam zouden weinig opleveren voor de bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid. Daarom zouden ze beter van tafel kunnen worden gehaald, zegt de werkgroep verkeer.

Parallelweg tussen Vaanplein en Spijkenisse niet nodig

Ook de aanleg van een parallelweg naast de A15 tussen het Vaanplein en Spijkenisse zou niet meer nodig zijn: de automobilisten moeten maar wennen aan een langere reistijd, zo vinden de ambtenaren. Het kabinet gaf twintig werkgroepen de opdracht om voor vele miljarden te snijden in de begrotingen van alle ministeries. Naast het bezuinigen op wegprojecten is voorgesteld om de AOW-leeftijd zo snel mogelijk te verhogen naar 67.

FNV: dit leidt tot een grotere tweedeling

Het minimumloon en de bijstand zouden elk met 10 procent omlaag moeten. Ook zouden mensen vijf euro moeten gaan betalen voor elk bezoek dat ze aan de huisarts brengen. Het eigen risico in de zorg zou omhoog moeten naar 775 euro. Vakcentrale FNV heeft geen goed woord over voor de bezuinigingsvoorstellen. De voorstellen zullen volgens de FNV leiden tot een grotere tweedeling in de samenleving.