Nieuwe partij wil van Europa een krachtpatser maken

De naam is misschien even slikken voor Rotterdammers, maar er zitten grote ambities achter: de Declaration of Amsterdam. Met de verklaring werd zaterdag de campagne gelanceerd van de nieuwe Europese partij 'Volt'. De partij wil alles anders gaan doen in Europa, ook vanuit de Rijnmondregio.

Volt mikt op zeker 25 zetels bij de verkiezingen voor het Europees parlement in mei 2019. Het partijprogramma bestaat uit drie speerpunten: Allereerst wil Volt de Europese Unie 'repareren', onder meer met meer zeggenschap voor de Europese burger. Europa moet daarnaast een economische krachtpatser worden die internationaal meetelt, en een rechtvaardige en duurzame gemeenschap. 

Voorzitter Reinier van Lanschot van de Nederlandse Volt-afdeling: "Veel problemen in de lidstaten van de Europese Unie zijn ontstaan door een gebrek aan Europese samenwerking. Denk aan het vluchtelingenprobleem en de migratie. Wij denken dat migranten bijvoorbeeld heel bruikbaar kunnen zijn voor de Rotterdamse haven. Maar dan moet hun komst naar en vestiging in Europa wel in goede banen geleid worden." 

Rotterdam en Barendrecht

Volt verspreidt zich inmiddels als een lopend vuurtje door Nederland. In juni werd de Nederlandse afdeling opgericht en er zijn inmiddels afdelingen van Groningen tot Maastricht, vertelt Van Lanschot. "We hebben ook al teams in Rotterdam en Barendrecht."

De partij werd in 2016 opgericht door twintigers uit Italië, Duitsland en Frankrijk. Tegen de achtergrond van de Brexit, de opkomst van nationalistische partijen in Nederland (PVV) en Frankrijk (Le Pen) en van Donald Trump in de VS, werd volgens de oprichters te weinig gesproken over de waarden waarmee ze waren opgegroeid. Dat moest anders. 

Achter Volt zitten nu nog steeds vooral jongeren. "Maar onze man in Barendrecht is in de zeventig. En ons oudste lid is 94. De gemiddelde leeftijd is onlangs dan ook naar 35 opgetrokken", aldus Van Lanschot. 

Traditionele partijen

Doordat de partij veel jongeren bereikt, is Volt een gewild doelwit om mee samen te werken bij de meer traditionele partijen. Van Lanschot begrijpt dat, maar ziet samenwerking niet zitten. "Het is makkelijk om er zo even duizenden jongeren bij te krijgen, maar we willen het zelf gaan doen."

De komende maanden wordt Volt zichtbaar in heel Nederland, belooft de voorzitter. Zowel in dorpen en steden worden afdelingen opgericht die evenementen gaan organiseren en onder meer in discussie gaan over de machinaties en de hiaten in de Europese samenwerking. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: