nieuws

Niemand in omgeving wist dat Saffira zwanger was

ROTTERDAM - Vriendinnen van de 21-jarige Saffira zijn verbaasd dat zij een baby ten vondeling heeft gelegd. Ook hebben ze nooit iets gemerkt van haar zwangerschap: “Ze was zo plat als Naomi Campbell."
Twee weken geleden trof Saffira zogenaamd een vondeling aan bij een vuilcontainer aan de Waaldijk in Rotterdam-West, maar het meisje blijkt nu van haar zelf te zijn.

Vriendinnen wisten van niets

Vriendinnen van de 21-jarige Saffira hebben nooit niets gemerkt van haar zwangerschap. Saffira verscheen in verschillende radio- en televisieprogramma’s om te vertellen over het kind dat ze naast de vuilcontainer vond.
Dinsdagochtend werd ze om half zeven van haar bed gelicht door rechercheurs van de politie, waarna ze stevig aan de tand werd gevoeld. Uiteindelijk bekende ze zelf de moeder te zijn van het meisje, dat van burgemeester Aboutaleb de naam Luna kreeg.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft het kind maar heel kort op straat gelegen. De twee andere kinderen van Saffira zijn inmiddels ondergebracht bij de oma.

Buurt is geschokt en beetje boos

Buren aan de Waaldijk zijn geschokt en een beetje boos door deze ontknoping : “Eerst zeggen dat je een kind vindt en dat je het graag wilt hebben, terwijl dan blijkt dat ze het zelf heeft neergelegd.” Ook vertellen buren nooit gemerkt te hebben dat Saffira zwanger was. Hetzelfde vertellen haar vriendinnen die bij de migrantenomroep Radio Stanvaste werken. Saffira presenteerde daar eerder een programma en ook haar 6-jarige dochtertje Xaviera deed vaak mee aan een kinderprogramma.

"Ze was zo plat als Naomi Campbell"

Presentatrice ‘tante’ Helen Mijnals, die Saffira begeleidde bij interviews voor verschillende televisieprogramma’s, zegt in alle maanden dat ze er kwam nooit gemerkt te hebben dat Saffira zwanger was: “Ze was zo plat als Naomi Campbell. We hebben echt nooit iets gemerkt en ze heeft ons ook nooit iets verteld. Het was gewoon een leuke meid. We zijn echt geschokt over wat er nu is gebeurd.”
Ze moet verschrikkelijk in de problemen hebben gezeten
Aanvankelijk waren de vriendinnen bij Radio Stanvaste boos toen bekend werd dat Saffira zelf de moeder was van de baby die ze had gevonden, maar nu overheerst vooral begrip: “Ze moet verschrikkelijk in de problemen hebben gezeten. Toen haar in een interview werd gevraagd wat ze ervan vond dat een moeder haar kind zo achter laat, gaf ze als antwoord dat je niet moet oordelen, want je weet nooit wat er in zo iemand omgaat. Daar krijg ik nog kippenvel van.” Alle vriendinnen benadrukken dat Saffira bij hen altijd welkom blijft.
Deze vrouw moet worden geholpen
Psychotherapeut Do Doeksen van het psychotraumateam van de Riagg Rijnmond, kent het specifieke geval niet, maar heeft in haar 25-jarige carrière nog nooit zoiets meegemaakt. “Waarschijnlijk omdat het moederinstinct bij vrouwen altijd heel groot is. Deze vrouw moet echt wanhopig zijn geweest.” Ze is blij dat justitie hulpverlening boven vervolging stelt. “Deze vrouw moet echt goed geholpen worden en haar dochtertje die dit allemaal heeft meegemaakt misschien ook wel.”