RECREATIEOORD HOEK VAN HOLLAND

Gemeente draagt na valse start Recreatieoord Hoek van Holland alsnog over aan bewoners

Recreatieoord Hoek van Holland
Recreatieoord Hoek van Holland © Rijnmond
Bewoners die zich overvallen voelen, een ombudsman die de vloer aanveegt met de handelwijze van de gemeente en een wethouder die door het stof gaat. Er ging heel wat mis nadat Rotterdam ruim drie jaar geleden plompverloren aankondigde Recreatieoord Hoek van Holland te willen verkopen. Volgend jaar maart draagt de gemeente het beheer van het terrein van 30 hectare over aan de bewoners zelf. De stukken werden dinsdag getekend.
'Een warme overdracht' noemt wethouder Robert Simons (Leefbaar Rotterdam) de overdracht van het recreatieoord, waarop ongeveer 900 huisjes en 200 stacaravans staan. "Na ruim honderd jaar is de gemeente geen huisbaas meer", markeert de wethouder het bijzondere moment van dinsdag. Simons tekent namens de gemeente; Yoek Kouwenhoven zet namens de bewonersvereniging zijn handtekening.
Rotterdam geeft een bruidsschat mee van 750 duizend euro en knapt de riolering, waterleiding en elektriciteitskabels onder de grond op. Daarnaast zorgt de gemeente dat de brandveiligheid van het terrein – al vele jaren een bron van discussie en onrust – aan de nieuwste eisen voldoet. Elk van de huisjes krijgt een rookmelder en de gemeente plaatst daar waar nodig brandwerende schuttingen.
Twee bedrijven gaan voor de bewonersvereniging het beheer en onderhoud van het recreatieoord verzorgen. De grond blijft van de gemeente. De bewoners betalen daar straks erfpacht over.
Met deze afspraken kan volgens iedereen het beste worden gegarandeerd dat huisjeseigenaren en caravanbezitters nog lang op het recreatiepark kunnen blijven tegen een schappelijke huur. Dat was de belangrijkste voorwaarde voor alles wat er is afgesproken tussen gemeente en bewonersvereniging.
Wethouder Robert Simons (Leefbaar) en Yoek Kouwenhoven namens het Recreatieoord Hoek van Holland schudden elkaar de hand na het ondertekenen van de overdracht
Wethouder Robert Simons (Leefbaar) en Yoek Kouwenhoven namens het Recreatieoord Hoek van Holland schudden elkaar de hand na het ondertekenen van de overdracht © Rijnmond
Nu de stukken zijn getekend, komt voor de bewoners en andere gebruikers van Recreatieoord Hoek van Holland een einde aan een nare periode. Het toenmalige Rotterdamse college liet zich destijds van zijn slechtste kant zien. Ook volgens de ombudsman was het een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet.

Echt Rotterdams Erfgoed

Het was feest afgelopen zomer aan de Zuid-Hollandse kust. Het Recreatieoord Hoek van Holland, erkend als Echt Rotterdams Erfgoed, vierde als oudste recreatiepark van Nederland een week lang zijn honderdste verjaardag. Het kamperen in de duinen bij Hoek van Holland begon bescheiden in 1921, maar meteen was de belangstelling vanuit Rotterdam groot. Twee jaar later opende de gemeente daarom een eenvoudig kampeerterrein. Arbeiders fietsten met hun gezinnen vanuit de stad naar zee, en konden voor minder dan een gulden per dag met hun vaak zelf gemaakte tent op de stadscamping staan.
Al snel verschenen de eerste houten huisjes. Ze werden steeds aan het einde van het campingseizoen afgebroken, om het voorjaar daarop weer te worden opgebouwd. Veel recreanten ontvluchten hun benauwde woningen in de drukke stad en zijn het hele campingseizoen in hun huisje of stacaravan te vinden.

Gebrek aan historisch besef

Huisjes blijven generatieslang in families: mensen komen er al hun hele leven. Er worden kinderen geboren, feesten gevierd en jongeren ontmoeten hier hun toekomstige partner. Er wordt gelachen, geruzied, gehuild. Feyenoordsupporters wonen broederlijk naast Spartafans. De bewoners vormen een eigen, hechte gemeenschap. Het recreatieoord is méér dan een verzameling van 900 huisjes en 200 stacaravans.
Het lijkt alsof dit historisch besef en gevoel voor de sentimenten volledig ontbreken bij de wethouders Bas Kurvers (VVD) en Said Kasmi (D66) wanneer ze in november 2020, een paar dagen na de sluiting van het campingseizoen, een brief naar de bewoners sturen waarin ze bekendmaken het Recreatieoord te willen verkopen aan een commerciële partij.
Het runnen van een camping is geen gemeentetaak vinden ze. Bovendien moet het park moderner en brandveiliger gemaakt worden. Rotterdam is niet van plan voor die kosten op te draaien. De stad legt jaarlijks op het beheer en exploitatie toe, en dat kan ook de bedoeling niet zijn, zeggen de twee wethouders drie jaar geleden.

Donderslag bij heldere hemel

De bewoners voelen zich overvallen. De brief komt voor hen als donderslag bij heldere hemel. De huren gaan misschien fors omhoog als het recreatieoord in handen komt van een commercieel bedrijf. En hoe lang kunnen ze nog recreëren in Hoek van Holland? Als aflopende huurcontracten niet verlengd worden, kan een commerciële eigenaar de vaak tientallen jaren oude huisjes vervangen door stenen vakantiebungalows voor de verhuur. De eigenaren zijn niet alleen hun plek kwijt, maar ook
Dat laten ze niet gebeuren en al snel komt het massale verzet tegen de plannen op gang.
"We laten het recreatieoord niet zomaar verkopen. We gaan een front vormen om de verkoop te voorkomen", zegt Incher Bakker een paar dagen later namens de bewoners. “Deze plek is gebouwd voor de Rotterdamse arbeiders. Het moet niet zo zijn dat dit een plek wordt voor mensen die 60 duizend euro per jaar verdienen. Ik kan drie weken vakantie met mijn kinderen in Spanje niet betalen, maar ik kan wel zes weken hier zitten met ze. Dat geldt voor iedereen die hier een plekje heeft."

'Ik ben boos'

John Buijsman roept zichzelf uit tot 010Sherriff en wordt een boegbeeld van de acties van de bewoners. De Rotterdamse acteur kocht in 2020 tijdens de coronapandemie een huisje. "Het lijkt wel of Rotterdam zijn sociale hart een beetje aan het kwijtraken is. En daar word ik strontziek van.”
John Buijsman, alias 010 Sherriff, op het Recreatieoord Hoek van Holland
John Buijsman, alias 010 Sherriff, op het Recreatieoord Hoek van Holland © Rijnmond
In december spreken beide wethouders een delegatie van de bewoners. De bewoners stellen voor het recreatieoord zelf te kopen, maar volgens Kurvers en Kasmi is dat om verschillende redenen een moeilijk verhaal. Ze houden vast aan hun plan het te verkopen aan een commerciële partij.

Wethouder maakt excuses na snoeihard rapport

In het voorjaar van 2021 zetten de bewoners alles op alles om de gemeenteraad te bewegen de plannen van de wethouders weg te stemmen. Twee dagen lang spreken ze de raadsleden in het stadhuis toe en vertellen ze over hun zorgen. Met succes: de gemeenteraad heeft zoveel kritische vragen aan de wethouders, dat de twee hun plan intrekken.
Kasmi erkent dat er fouten zijn gemaakt. Er had veel eerder met de recreanten en de gebiedscommissie moeten worden overlegd.
Kurvers gaat een stap verder. Hij biedt zijn excuses aan voor de gang van zaken, na een oorwassing van de gemeentelijke ombudsman in een snoeihard rapport naar aanleiding van 135 klachten over de handelwijze van de wethouders. Haar conclusies: bewoners kregen gebrekkige informatie, werden niet betrokken bij de plannen en de wethouders hebben onvoldoende gekeken naar andere mogelijkheden met het recreatieoord.
Eind 2021 is de kogel door de kerk, en krijgen de bewoners hun zin. De gemeente laat onderzoeken of het beheer en de exploitatie van het terrein door de bewoners zelf gedaan kan worden. De gesprekken daarover met bewoners en andere betrokkenen hebben ruim een jaar in beslag genomen.
Deze dinsdag dus dat historische moment in de Leeszaal van het Rotterdamse stadhuis. Alleen maar vrolijke gezichten. De wethouder wil niet terugkijken en is blij met de oplossing die er nu ligt. Iedereen wil de valse start van drie jaar geleden het liefst zo snel mogelijk achter zich laten en vergeten.
Het Leefbaar-raadslid Benvenido van Schaik wil dat het Recreatieoord Hoek van Holland het predicaat 'Koninkijk' krijgt. Een dergelijke titel is voorbehouden aan ondernemingen of verenigingen die minstens honderd jaar oud zijn en maatschappelijk aanzien hebben. Verder worden er onder meer eisen gesteld op het gebied van reputatie (die moet uiteraard goed zijn) en financiële gezondheid. De aanvraag kan ingediend worden bij burgemeester Aboutaleb die, na een eigen toetsing, de aanvraag met een advies doorstuurt naar de commissaris van de Koning. De hele procedure duurt ongeveer een jaar. (Bron: koninklijkhuis.nl) Van Schaik dient donderdag een motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering. Wordt die aangenomen, dan wordt de aanvraagprocedure opgestart.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl