WEER

De herfst in onze regio was extreem nat en ruim 2 graden warmer dan normaal

Nasleep storm: enorme plassen water op de weg
Nasleep storm: enorme plassen water op de weg © Rijnmond
Warm en nat. Dat is de conclusie over de herfst van dit jaar. In onze regio is in Bergschenhoek al 522 millimeter gevallen. "Een absoluut record", zegt Rijnmond-weerman Stefan van der Gijze.
Het is geen officieel record, omdat het geen officieel weerstation is. Zo'n station staat wel op Rotterdam The Hague Airport en ook daar is een flinke hoeveelheid regen gevallen: 435 millimeter.
Een extreme hoeveelheid, maar net geen record, al loopt de meteorologische herfst officieel donderdag pas af. Er komen dus nog wat millimeters regen bij. Toch zal het absolute record uit 1998 niet gehaald worden.
Dat ligt bij het weerstation op de luchthaven namelijk op 460 millimeter, laat Stefan zien aan de hand van een aantal tabellen. De herfst van 2023 staat voorlopig op de derde plek.
Absolute koploper is dus 1998. Opmerkelijk is dat bij het amateurweerstation in Bergschenhoek in dat jaar juist minder viel, namelijk 468 millimeter.

Op een na warmste herfst

Niet alleen was deze herfst nat, ook was-ie relatief warm. Sterker nog, in Rotterdam was het de op een na warmste herfst ooit. De temperatuur lag de afgelopen maanden gemiddeld op 13,7 graden, ruim 2 graden boven het gemiddelde (11,4 graden). Alleen de herfst van 2006 was warmer dan die van dit jaar.
Op de allerwarmste dag in de laatste drie maanden was het 31,4 graden, op het meest koele moment was het -0,4 graden.

Landelijke cijfers

Ook landelijk gezien gaat deze herfst de boeken in als warm en nat. Bij het centrale meetstation in De Bilt (Utrecht) was het gemiddeld 12,8 graden, terwijl dat normaal 10,9 graden is. 2006 was de warmste herfst tot nu toe.
Het was in De Bilt ook bijzonder nat: 400 millimeter tegen 245 millimeter normaal. Alleen 1998 was nog natter, met 431 millimeter aan neerslag.
Ook al is er een enorme hoeveelheid regen gevallen, toch komt deze herfst volgens Weeronline in de top 10 van meest zonnige herfsten ooit. De zon scheen gemiddeld over heel Nederland 390 uur en dat zorgt voor een negende plek in de lijst met meest zonnige herfsten.
Voor weerkundigen begint de herfst op 1 september en loopt die tot en met 30 november. We noemen dit de meteorologische herfst. De astronomische herfst begint altijd een paar weken later, als dag en nacht bijna overal op aarde even lang zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl