ONGELUK

Buren aangeslagen na dodelijk ongeluk met scootmobiel in sloot: 'Het is een levensgevaarlijk punt'

Het asfalt is smal op die plek en de berm tussen de weg en de sloot ernaast is diep.
Het asfalt is smal op die plek en de berm tussen de weg en de sloot ernaast is diep. © MediaTV
Ellen was vanochtend op pad met haar paarden in Barendrecht, toen ze plotseling iets in de sloot zag drijven. In eerste instantie zag ze een volle boodschappentas liggen, maar toen ze beter keek lag daar een scootmobiel onder. Een 95-jarige vrouw was in het water beland met haar scootmobiel. Ellen sloeg meteen alarm, maar hulp kwam te laat. De vrouw was al overleden. "Het is een levensgevaarlijk punt", vertelt ze over de plek waar het bejaarde slachtoffer in het water terechtkwam.
Aangeslagen en vol onbegrip vertelt Ellen over het fatale ongeluk. Ze woont al 35 jaar in Barendrecht en is bekend met de plek waar het gebeurde. "Het is helaas niet de eerste keer dat een scootmobiel hier in het water is gekomen", begint ze. "Gelukkig kwamen de andere mensen er wel zelfstandig of met hulp van omwonenden uit. Maar dit is nu de vierde. Het waren eerder ook allemaal scootmobiels", vertelt ze.

Gevaarlijk hoogteverschil

Het dodelijk ongeluk gebeurde aan het Kooiwalbos, op de grens van Barendrecht en Rotterdam. Langs de weg ligt de beruchte sloot, vlakbij een kruispunt. "Het is een druk kruispunt, met fietsers, voetgangers, auto's en noem het maar op", zegt Ellen. "En laat ik het zo zeggen: de mensen rijden hier geen dertig."
Het ongeluk gebeurde op de plek van het rode kruis.
Het ongeluk gebeurde op de plek van het rode kruis. © Google Maps.
"Op de plek waar de vrouw in het water terecht kwam, gaat de weg net over een slootje heen. Er is een groot hoogteverschil van zo'n 15 centimeter tussen het asfalt en het gras langs de weg", legt Ellen uit. "Als je moet uitwijken voor een auto en je rijdt hier met je scootmobiel, dan ga je een heel stuk naar beneden en kukel je om. Je valt zo de sloot in", zegt ze kwaad.
Een andere buurtbewoner vertelt dat hij al twee keer eerder een slachtoffer met een scootmobiel uit de sloot heeft kunnen helpen. Het water is volgens hem verraderlijk diep.

Vangrail

Volgens Ellen had het ongeluk makkelijk voorkomen kunnen worden. "Er moet een vangrail komen. Dan is het probleem eigenlijk opgelost. Het is heel simpel", zegt ze vol overtuiging. Een andere buurtbewoner stemt daarmee in. "Ze moeten daar gewoon wat neer gaan zetten, want dat kan zo toch niet. Er komen hier zoveel mensen, als je in dat greppeltje belandt, lig je in de sloot."
Buren aangeslagen na dodelijk ongeluk met scootmobiel in sloot

'Wrijving' tussen gemeentes

Het ongeluk gebeurde tussen Barendrecht en Rotterdam en volgens buurtbewoners botsen deze gemeentes al langere tijd met elkaar. Ze wezen dan naar elkaar om problemen op te lossen in dat gebied. Buurtbewoners denken dat daarin nog weinig is veranderd.
"Er is al vaak geklaagd", zegt dezelfde buurtbewoner. "Maar soms krijg je helemaal geen gehoor bij de gemeentes. Omdat hier twee gemeentes aan elkaar grenzen, is het altijd hetzelfde: wie moet dat dan gaan doen?"

Nutteloos

"Als je zo aan je eind moet komen. Dit is nutteloos", vindt Ellen. Ook een andere buurtbewoner reageert emotioneel. "Je zal toch maar even in zo'n karretje boodschappen gaan halen en dan ben je er ineens niet meer. Vreselijk! Je gaat weg van huis, maar je weet nooit of je wel terugkeert. Dat laat dit ongeluk wel zien. Een mens is heel kwetsbaar."
Hulp is te laat voor slachtoffer in sloot langs Kooiwalbos in Barendrecht
Hulp is te laat voor slachtoffer in sloot langs Kooiwalbos in Barendrecht © MediaTV

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl