Containeroverslag in Rotterdamse haven neemt sterk toe

De containeroverslag in de haven van Rotterdam blijft sterk toenemen. De overslag loopt met bijna elf miljoen standaardcontainers vooralsnog bijna 6 procent voor ten opzichte van een jaar eerder.

Haventopman Allard Castelein is blij dat containers het zo goed blijven doen. Containers vormen een strategisch speerpunt van het havenbedrijf. 

Daarentegen verwerkt de haven minder massagoed, zoals als ruwe olie en ijzererts, blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van het Havenbedrijf Rotterdam. In totaal is tot en met september 350 miljoen ton overgeslagen, dat is 1,5 miljoen ton minder dan vorig jaar.

Vooral de aanvoer van ertsen was lager in het eerste halfjaar van 2018. Inclusief het derde kwartaal bedraagt de achterstand bijna 6 procent. Door toenemende staalproductie en lage ertsvoorraden in Europa wordt wel weer meer aanvoer verwacht in de komende maanden.

Het havenbedrijf denkt daarom met de overslag in heel dit jaar toch nog op nagenoeg hetzelfde niveau uit te komen als in 2017. 

"Gelet op de energietransitie en het Klimaatakkoord lijkt een geleidelijke krimp bij fossiele brandstoffen onvermijdelijk", vindt Castelein desondanks. Biobrandstof en LNG lopen de laatste tijd overigens wel goed.
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: