BRAND

Buurtbewoner woningbrand: 'Heb alles en iedereen naar buiten gesjouwd'

De reptielen hebben wat langer op de zolderkamer gezeten. Het was moeilijk om daarbij te komen.
De reptielen hebben wat langer op de zolderkamer gezeten. Het was moeilijk om daarbij te komen. © MediaTV
In een rijtjeshuis aan de Salamanderveen in Spijkenisse heeft woensdagavond een enorme brand gewoed. Buurtbewoner Alex zag de brand vanuit zijn tuin en is meteen naar het huis gegaan om te helpen. "Onwerkelijk om de vlammen zo uit het dak te zien slaan."
Buurtbewoner Alex* vertelt dat hij de brand vanuit zijn tuin op zo’n twintig meter afstand zag. “We hoorden glas breken en dingen vallen. Toen we omkeken, zagen we een oranje gloed. Ik zag in de kamer het vuur en dat vuur werd steeds groter. Het begon als een krant die je in brand steekt.”

Naar binnen gestormd

Eerst had hij nog niet door hoe ernstig het was, zegt hij. “Maar het was duidelijk brand, dus heb ik 112 gebeld.” Volgens hem was het vuur in dertig seconden een enorme brand geworden. “Ik ben meteen naar de voorkant gerend en de vriend waarmee ik was, ging naar de achterkant. We zijn naar binnen gestormd, want de deur was open. We hebben alles en iedereen, de honden en spullen naar buiten gesjouwd."
Alex gaat verder: “Ze waren in paniek, maar ik denk dat ze de ernst nog niet doorhadden." De bewoners konden niet vertellen of er nog iemand binnen was. “Dan twijfel je of je terug naar binnen moet. Toen hoorde ik dat er dieren op de eerste etage waren, maar daar was niet meer te komen. We kwamen niet verder dan de trap."
De brandweer probeert de brand onder controle te krijgen.
De brandweer probeert de brand onder controle te krijgen. © MediaTV

'Het werd heel warm'

Hij zegt dat halverwege de trap het besef kwam dat het foute boel was. "Het werd heel warm. Dan is er ineens de realiteit en denk je: ik moet hier eigenlijk gewoon weg. We gingen terug naar binnen, maar we konden niets meer doen. Toen sloegen de vlammen de pan uit. Ik ben blij dat ik niet helemaal naar boven ben geweest.”

'Had ik nog meer kunnen doen?'

Pas buiten drong echt door hoe gevaarlijk de situatie was. "Het was onwerkelijk om de vlammen uit het dak te zien slaan. Ik heb het nog nooit zo dichtbij meegemaakt. Ik zag het opkomen van een kleine tot een uitslaande brand. Ze zijn al drie uur bezig met blussen enzo. Ik vraag me wel af of ik nog iets anders had kunnen doen. Had ik het eerder kunnen zien? Maar ik ben blij dat ik er snel bij kon zijn. En gelukkig was de politie er binnen tweeënhalve minuut en de brandweer binnen vier, dat was echt fantastisch.”
Ook werd een groot terrarium werd met een hoogwerker uit een raam gehesen.
Ook werd een groot terrarium werd met een hoogwerker uit een raam gehesen. © MediaTV

Last van zonnepanelen

De brand was lastig te blussen door de zonnepanelen op het dak, dichtbij de plek waar de brand is ontstaan. Met twee hoogwerkers zijn delen van het dak gesloopt. De woning is onbewoonbaar. Wat de exacte schade is, moet nog worden onderzocht. Ook naar de oorzaak is het nog gissen.
Twee bewoners waren in het pand op het moment dat de brand uitbrak. Ze zijn naar buiten gegaan, ze hadden veel rook ingeademd en zijn vervoerd naar het ziekenhuis. Ook twee andere mensen zijn nagekeken door de ambulance. De bewoners van de getroffen woning en hun buren konden vannacht niet thuis slapen.

Slangen, honden en katten

Het huis bleek vol met dieren te zitten. De dierenambulance heeft de huisdieren van het huis meegenomen en opgevangen. Het gaat om vijf slangen, een hagedis, twee honden en twee katten.
Daphne Rozenburg, woordvoerder Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, legt uit dat de brand al uitslaand was op het moment dat brandweer aankwam. “Daarom hebben we meer voertuigen opgeroepen. Omdat het gaat om een rijtjeswoning, wil je zeker weten de brand niet overslaat naar de andere woningen. Toen zijn we begonnen met blussen en hebben we zes woningen ontruimd.”

Met hoogwerker naar beneden

Volgens Rozenburg heeft de brandweer zich flink ingezet om het leven van de dieren te redden. “De brandweer heeft de eerste dieren snel naar buiten gehaald. De reptielen hebben wat langer op de zolderkamer gezeten. Het was moeilijk om daarbij te komen, omdat zij in grote terraria zaten. Daar moest een hoogwerker aan te pas komen om ze naar beneden te krijgen."
*Alex is een gefingeerde naam

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl