PORTRET

Rotterdamse Niloufar maakt haar eigen wijn in Spanje 'zonder zooi'

Niloufar
Niloufar © Marieke Hillen
De Rotterdamse sommelier Niloufar maakte drie jaar geleden haar eerste eigen vat wijn. De mix van witte en rode druiven was in no time stijf uitverkocht. Nu heeft ze een eigen wijngaard in Spanje. Niloufars motto: probeer alles wat je leuk lijkt. Maar kap er meteen mee als dat niet zo blijkt te zijn.
"Nee, daar vond ik niet zoveel aan,” vertelt de op de Volmarijnstraat geboren Niloufar over haar studie Bouwkunde. Na twee jaar stopte ze ermee, ging in de horeca werken en werkte zich al snel op tot sommelier bij De Matroos en Het Meisje op Katendrecht.
“Maar toen werd ik 25 en kwam ik in een crisis, zoals de meesten dat wel hebben toch, met 25? Ik dacht: ik ben vet jong, het serieuze leven komt later." Dus zegde Niloufar haar baan op en kocht een busje om te gaan surfen. Om uiteindelijk bij wijnboeren in de leer te gaan.
Geen zooi in de kelder van Niloufar
Geen zooi in de kelder van Niloufar © Privé
Ze kwam na wat omzwervingen in Oostenrijk in de leer bij een natuurlijke wijnmaker en mocht daar in ruil voor haar werk en het karige bijbehorende salaris haar eerste eigen 450 liter wijn maken en verkopen.

De filosofie van 'waarom niet?'

Niloufar: "Ik kon natuurlijk niet hetzelfde maken als hij. Dus ik koos voor een blend van Zweigelt en Gruner Veltliner, een witte en een rode druif. Ik heb hem gemaakt met het idee: dit lijkt me wel lachen. Dat heb ik vaker met dingen. En soms blijkt het heel leuk te zijn. Ik weet nog dat ik de eerste slok nam en dacht: wow, sick. Dit is echt heel lekker."
Pink Moon doopte ze de wijn. Een hele lichte rode wijn, die je goed bij een voorgerecht kan drinken. “Ik noem het graag smashable.” Het werd meteen een hit. De 600 flessen waren in no time stijf uitverkocht. Ook haar oude baas Eva Eekman (die van Putaine) besloot haar Pink Moon te serveren in haar restaurant Héroine.
De eerste eigen batch was een succes
De eerste eigen batch was een succes © Privé
In 2022 verhuisde ze Catalonië om bij een andere wijnboer te werken en ook weer haar eigen vat te maken. “Ik kende de streek niet, ik had niet het plan om daar langer dan een jaar te werken. Maar ik kwam terecht bij een vervelend persoon, dus na twee maanden was ik daar weer weg.”

Daar begon het leven

Klinkt als een verloren jaar, maar het werd het tegenovergestelde. "Op de een of andere manier is daar het leven begonnen. Ik verhuisde naar een fijn huis. Een wijnkelder kwam op mijn pad. En toen dacht ik: ik ga er gewoon helemaal voor. Dus heb ik een eigen akker gehuurd. Ik maakte vrienden daar, kwam in een club terecht voor het maken van biodynamische preparaten. En nu ben ik autonoom wijnmaker."
Afgelopen zomer had ze de oogst. Snoeien en beheren van de wijngaard doet ze het liefst alleen, maar in die drie weken had ze heel veel extra handen. “Een man uit Londen, die mij vond op Instagram en die drie weken het drukke stadsleven wilde ontsnappen. Hij mocht ook een vat wijn maken van mij, 54 liter. Er kwamen allerlei mensen uit Barcelona langs om te plukken, voor een dagje. Sommigen kende ik helemaal niet. En zelfs mijn oude oppasgezin van de Volmarijnstraat kwam langs om te helpen met de oogst."
De akker van Niloufar
De akker van Niloufar © Sophia Beckman
Niloufar vertrouwt in haar druiven. Dus besloot ze na het stampen (op blote voeten natuurlijk) helemaal niets toe te voegen, ook niet het kleine beetje sulfiet dat wel geoorloofd is bij natuurwijn. Afgelopen jaar heeft ze haar eerste Catalaanse batch in flessen gegoten. Natuurlijk weer een Pink Moon dit jaar. En een roze bubbel. "Dat is zonder toevoegingen echt heel veel werk," vertelt Niloufar. "Maar ik houd gewoon heel erg van bubbels.”

Rebelleren

Ze maakt ook een rode wijn, Baraye, op kastanjevat, typisch voor de regio. Met een deel van de opbrengst ondersteunt ze een Iraanse videomaker die zich inzet voor de vrijheid van vrouwen in Iran.
“Mijn ouders komen allebei uit Iran, maar ik ben in Nederland geboren. Het is best wel raar dat zij niets mogen, voor hun leven vrezen als ze rebelleren en ik zo vrij ben. Deze wijn is ook een beetje voor hen."
Mitja Lluna, een niet geperste witte Xarello op eikenhout, is haar duurste wijn en haar hardloper. Dat alle vier haar wijnen gelukt zijn en verkocht worden, mag wel een prestatie genoemd worden voor de jonge wijnmaker.
De eerste vier Catalaanse wijnen van Niloufar
De eerste vier Catalaanse wijnen van Niloufar © Productfoto's Niloufar
Dat is namelijk wel een beetje het ding met natuurwijn. Het kan fantastisch zijn, maar soms op eens een beetje funky smaken. Het is niet altijd even betrouwbaar, doordat er geen toevoegingen zijn. En het is ook nog eens veel duurder dan gewone wijn.
“Ja, ik vond het in mijn tijd als sommelier ook niet altijd geweldig. Maar nu is het juist omgekeerd: als ik nu een traditionele wijn drink, vind ik het vaak plat en smakeloos. Natuurwijn wordt steeds stabieler, maar ook echt lekkerder. En de groep drinkers leren het meer te waarderen." Niloufar lacht. "Ja, we hebben ook gewoon met zijn allen een beetje doorgezet."

Alarmerende voetnoten

Niloufar heeft 5 jaar geleden ook bij een traditionele wijnboer gewerkt. Daar kwam ze erachter dat het traditionele verhaal van wijn een paar alarmerende voetnoten heeft.
"Die wijnboer vertelde mij dat de scholen en dorpen uit de wijnstreken werd verplaatst omdat het zo giftig was daar, waardoor het niet meer gezond was om in de buurt van de wijnranken te leven. Ik dacht: zo kun je toch niet met het land omgaan, ook niet met je bewoners?”
De oogst deed Niloufar gelukkig niet alleen
De oogst deed Niloufar gelukkig niet alleen © Privé
En, voegt ze eraan toe “Als je wijn koopt, denk je toch dat je gewoon vergist druivensap drinkt? Fout. Ik leerde daar dat er 71 goedgekeurde hulpstoffen zijn die aan de wijn mogen worden toegevoegd zonder dat dat op het etiket hoeft te worden vermeld.”

Dierenbotten en en visgraten in de wijn

“Je kunt de wijn zuurder maken met citroenzuur of juist minder zuur met kalk, je kunt de wijn filteren met klei en kikkererwten, of met dierenbotten of visgraten. En je kunt een aromatische gist kiezen, zoals perzik of meloen. Er zit van alles in de wijn en je hebt er als consument geen idee van. De lobby is heel groot om dat ingrediëntenlijstje niet op de fles te krijgen."
Niloufar ging daarom verder in de leer bij een biodynamische wijnboer in Zuid-Afrika. Dat gaat nog een stap verder dan biologisch. Je oogst met de maancirkel mee en voegt natuurlijke preparaten aan het land toe.

Vertrouwen op je druiven

Niloufar: “Maar wat ik echt niet had verwacht, was dat er in de wijnkelder nog steeds van alles wordt toegevoegd aan de wijn. Ik snap dat niet. Dat je dan goed voor je land zorgt, je maakt zelfs je eigen biodynamische systemen. Dan zou je in je druiven moeten vertrouwen, toch?"
Ze besloot dat haar eigen wijnverhaal daarom nog een stapje verder moest gaan: natuurwijn. “Dat is dus biologisch of biodynamisch op het land, en in de kelder geen zooi.”
De druiven worden natuurlijk vergist
De druiven worden natuurlijk vergist © Carlos Zavala
Dit voorjaar zal ze 11.000 liter bottelen, in 7 verschillende wijnen. “Ik weet dat ik ook mijn eerste vier had kunnen houden. Maar ik dacht: gewoon proberen. Is toch veel leuker?”

Het kind kost wat

Het klinkt als een prachtig leven. Wijnmaken, eigen akkers, hippe flessen verkopen. Is het echt alleen maar hosanna, het verhaal van Niloufar? “Nee, helemaal niet. Het is soms best pittig. Ik mis het gemak van de stad en mijn vrienden in Rotterdam. Barcelona is drie kwartier verder, dat is niet ver, maar je gaat niet even een avondje ramen eten en naar de film. Het is duaal, zoals alles in het leven. De eerste fles die ik bottelde voelde als mijn eerste kind, maar voor een kind geef je ook veel op.”
Niloufar
Niloufar © Carlos Zavala
Gelukkig is ze ook wel vaak even terug in Rotterdam. “En toegeven, dan denk je na vijf dagen: allejezus het is hier wel echt druk. En dit weer! In Barcelona lunchte ik vorige week nog in mijn tshirt.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl