nieuws

Massale inenting tegen gevaarlijke meningokokken-variant

Vierduizend tieners worden woensdag ingeënt tegen meningokokken W. Dit gebeurt in Ahoy in Rotterdam. Het is de eerste massale vaccinatie voor deze ziekte in Nederland die aan tieners wordt aangeboden.
Sinds een paar jaar neemt het aantal gevallen van meningokokken W-ziekte toe. Deze gevaarlijke bacterie kan hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging of zelf overlijden veroorzaken. Omdat deze ziekte niet alleen voor jonge kinderen maar ook voor oudere gevaarlijk is, zijn duizenden veertienjarigen aangeschreven door het RIVM.
"Deze groep heeft de grootste kans om te overlijden aan meningokokken W", zegt arts Inge Moorman woensdagochtend op Radio Rijnmond. "Juist door jongeren nu te vaccineren, kunnen we een uitbraak in de toekomst voorkomen."

Aandacht in media


Hoewel het voor de tieners niet verplicht is om de prik te halen, wordt een massale opkomst verwacht. Het Centrum voor Jeugd en Gezin, dat de inenting organiseert, schrijft dat toe aan de grote aandacht die in de media is geweest voor meningokokken.
Voorheen werden kinderen ingeënt tegen meningokokken C. Deze vaccinatie is vervangen door één die beschermt tegen de typen A, C, W en Y.
Rotterdamse kinderen die geboren zijn tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 zijn opgeroepen voor de vaccinatie. Vriendinnen Myrthe, Gaia en Lawin zijn woensdagochtend in Ahoy om een prik te halen. "Je beschermt niet alleen jezelf, maar ook anderen als je deze vaccinatie haalt", zegt Gaia. Pijn deed de prik niet. "Je voelde het bijna niet".
In het voorjaar van 2019 zal een tweede groep veertienjarigen worden uitgenodigd voor een prik.
Het is daarnaast de bedoeling dat alle jongeren die tussen 1 januari 2001 t/m 1 mei 2004 zijn geboren, worden uitgenodigd in 2019. Het is nog niet bekend wanneer dat zal zijn.