DEMONSTRATIE

Waarschuwingsschot en aanhoudingen bij protest tegen wapenbeurs in Ahoy

ME bij 'grimmig' protest tegen wapenbeurs in Ahoy Rotterdam
ME bij 'grimmig' protest tegen wapenbeurs in Ahoy Rotterdam © MediaTV
De sfeer bij de demonstratie tegen de jaarlijkse wapenbeurs in Ahoy is donderdag grimmig, zegt de politie. Er is een waarschuwingsschot gelost en er zijn meerdere aanhoudingen verricht, waaronder voor het afsteken van vuurwerk en voor het niet luisteren naar de politie. Volgens de demonstranten werd de sfeer juist 'grimmig' door het politieoptreden.
Al een paar jaar houdt de Nederlandse Industrie van Defensie en Veiligheid een beurs in Ahoy. Er worden allerlei producten op veiligheidsgebied tentoongesteld. Meerdere organisaties protesteren tegen de beurs. Onder meer de Intenational Women's Alliance, Erasmus School of Colour, BIJ1-Rotterdam en de Revolutionaire Eenheid doen mee met de protestactie.
Waarschuwingsschot en aanhouding bij protest tegen wapenbeurs in Ahoy
De demonstranten zijn boos dat de wapenbeurs in Rotterdam is en vinden dat oorlogsprofiteurs hier niet welkom zijn. Volgens de politie en ooggetuigen zijn er vele tientallen mensen bij de demonstratie. Ze namen spandoeken met daarop Palestijnse vlaggen en namen van omgekomen Gazanen door Israëlisch oorlogsgeweld mee.

Waarschuwingsschot

De politie heeft ook in de lucht geschoten op het plein voor Ahoy. Bij iemand in een groepje omstanders was mogelijk een vuurwapen gezien. Een 15-jarige jongen rende weg en volgde aanwijzingen van de politie niet op. Daarna werd een waarschuwingsschot gelost om hem aan te houden.
Bij het fouilleren van de jongen trof de politie een aansteker aan in de vorm van vuurwapen. De jongen is meegenomen voor een goed gesprek en de aansteker is in beslag genomen.
Politie houdt man aan nadat vermoedelijk een vuurwapen was gezien maar vindt geen wapen bij wapenbeurs Ahoy
Politie houdt man aan nadat vermoedelijk een vuurwapen was gezien maar vindt geen wapen bij wapenbeurs Ahoy © MediaTV

SP: 'Verwerpelijk'

De Rotterdamse SP-fractievoorzitter Theo Coskun heeft woensdag schriftelijke vragen over de wapenbeurs aan het college van Burgemeester en Wethouders gesteld. De SP noemt het 'onbegrijpelijk en verwerpelijk is dat producenten van moordtuig een welkom onthaal krijgen in deze stad'.
"De oorlogsindustrie profiteert keihard van oorlog en vernietiging met grote stromen ontheemden en vluchtelingen tot gevolg", stelt Coskun. "Rotterdam, een stad die 83 jaar geleden zelf bijna totaal verwoest werd door bommen en granaten, zou een voorbeeld van vrede en wederopbouw moeten zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl