nieuws

'Agent spioneerde onder druk Marokko'

politie.cropresize.tmp.jpg
politie.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De Rotterdamse politieagent Ré L. spioneerde voor Marokko onder druk van de Marokkaanse autoriteiten. Op een reis naar Marokko zou hij lichamelijk en geestelijk zijn mishandeld. Dat heeft de advocaat van de man, J. van Riet, gezegd.
Justitie verdenkt de agent van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht, aldus NOVA woensdagavond. Het programma stelt over de dagvaarding te beschikken.
De zaak kwam aan het rollen nadat de inlichtingendienst AIVD in het voorjaar van 2008 een tip had gekregen dat de Marokkaans-Nederlandse agent politie-informatie zou doorspelen aan de geheime dienst van Marokko. De zaak leidde tot een diplomatieke rel, waarbij de minister van Buitenlandse Zaken Verhagen twee Marokkaanse diplomaten het land uitzette.

Vervolging

De agent leek in eerste instantie weg te komen met strafontslag bij de politie. Later startte de Rijksrecherche onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam alsnog een onderzoek, wat heeft uitgemond in vervolging.
Volgens NOVA blijkt uit de dagvaarding dat de man van februari 2006 tot in maart 2008 informatie uit verschillende geheime politiesystemen aan een contactpersoon van de Marokkaanse ambassade heeft doorgespeeld. Over in ieder geval vier mensen zou hij informatie hebben doorgegeven.

'Gift'

In ruil daarvoor zou hij een gift, belofte of dienst aangenomen hebben. Zo zou hij bij reizen naar Marokko niet worden gecontroleerd door de douane.
Advocaat Van Riet, die volgens NOVA niet voor de camera wil reageren, liet het programma weten dat ook de familie van de man onder zwaar druk is gezet. Op donderdag 8 april vindt in de rechtbank in Den Haag een zogeheten regiezitting in de zaak plaats.