BRAND

Met gevaar voor eigen leven probeerde Patrick zijn kat te redden maar het lukte niet

Het huis van Patrick Jansens dat door de brand werd verwoest
Het huis van Patrick Jansens dat door de brand werd verwoest © Rijnmond
Het is een wonder dat al zijn dieren levend uit het brandende huis zijn gekomen. Met gevaar voor eigen leven gingen eigenaar Patrick en zijn buurman het brandende huis weer in om honden, katten en slangen te redden. Hun moed was niet voor niets: alle dieren hebben het overleefd.
Woensdagavond ging het mis op de zolder van het huis van Patrick Jansens. In zijn woning aan de Salamanderveen in Spijkenisse woedde een enorme brand. Zijn dieren moesten worden gered. Een kat ligt nog aan de beademing, de honden zijn met de schrik vrij gekomen. De reptielen werden ter observatie meegenomen door de dierenambulance.

Rode rattenslangen en Keniaanse zandboa

Bijna twee dagen na de brand maakt Patrick de balans op. De vier Rode rattenslangen en een Keniaanse zandboa zijn ongedeerd. Ook de hagedis, een Blauwtongskink, maakt het goed. "Ze zijn nieuwsgierig en kijken om zich heen, dat is een teken dat ze niet ziek zijn." Zijn dieren konden gelukkig opgevangen worden bij een dierenopvang in Rotterdam. "Normaal gesproken doen ze dat niet, maar omdat deze slangen een eigen bak hebben, kon er een mouw aan gepast worden."
Ook werd een groot terrarium werd met een hoogwerker uit een raam gehesen.
Ook werd een groot terrarium werd met een hoogwerker uit een raam gehesen. © MediaTV
Als Patrick voor de bak met slangen staat, kijken ze hem nieuwsgierig aan. Hij lacht: "Ze herkennen me, maar vooral omdat ze weten dat ik degene ben die ze altijd eten geeft."
Deze slang van Patrick is na de brand opgevangen
Deze slang van Patrick is na de brand opgevangen © Privéfoto - Patrick Jansens

Rookmelder gesmolten

Patrick weet nog niet hoe de brand heeft kunnen ontstaan. In eerste instantie had hij zelfs niet door dat er brand was. In de verte hoorde Patrick wel een piepje. "Maar ik had alle deuren gesloten. Dat bleek de rookmelder te zijn." Uiteindelijk is die rookmelder ook gesmolten.
Toen de achterburen bij hem voor de deur stonden, realiseerde Patrick zich dat het flink mis was. "Vervolgens ben ik naar boven gerend. Toen zag ik de rook en de vlammen", blikt Patrick terug.

Mancave

Op de zolder lagen zijn persoonlijke spullen. Ook was Patrick bezig om daar 'zijn mancave' in te richten. "Het was nog niet klaar. Waar een vrouw geen behoefte aan heeft, dat stond allemaal daar", glimlacht het slachtoffer, waarna hij de spullen opsomt: "Autospulletjes, mijn drankvoorraad, een cocktail- en biertapje. Een plek waar we met vrienden zaten, dartten of een drankje deden." Die ondeugende blik maakt vervolgens snel plaats voor een betreurd gezicht. "Het is allemaal as en zwart", verzucht Patrick.

Kat aan het zuurstof

Niet alles in het huis van Patrick is verloren. Zo konden al zijn dieren worden gered: vijf slangen, een hagedis, twee honden en twee katten. Met gevaar voor eigen leven probeerde hij nog één van de twee katten te redden. "Dat is het minste wat ik voor dat beestje kon doen." Het lukte Patrick niet om de kat te vinden. De brandweer deed dat gelukkig wel. Het beestje ligt in het ziekenhuis en wordt aan het zuurstof gehouden.

'Hier wil ik niet slapen'

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is nog niet duidelijk. Patrick benadrukt dat de zonnepanelen op zijn dak niet de oorzaak van de brand zijn. "Als dat zo was geweest, dan had ik de brand veel eerder gezien als ik naar boven was gekomen. De brand vond waarschijnlijk aan de achterzijde van het pand plaats", legt Patrick uit.
Patrick Jansens woonde in het huis waar de brand ontstond
Patrick Jansens woonde in het huis waar de brand ontstond © Rijnmond
Inmiddels is Patrick in zijn huis geweest. De ene kant van de woning heeft waterschade, de andere kant brandschade. "Er is in principe niks wat nog oké is", zucht Patrick. Hij weet nog niet of zijn huis onbewoonbaar wordt verklaard. "Maar ik zou hier in elk geval niet willen slapen, want er hangt hier een lucht. Je wordt daar niet vrolijk van."
Deze slangen heeft Patrick al vijf jaar, maar zijn hele leven is hij al een grote dierenvriend. "Exotische en andere rare dieren, zoals de meeste mensen zouden zeggen, heb ik al mijn hele leven. Mijn ouders hielden er absoluut niet van. Misschien dat ik ze daarom juist zo leuk vond. Maar eigenlijk hou ik gewoon van de meeste dieren. Je zou kunnen zeggen dat ik meer van dieren dan van mensen houd."
De zolder waar de brand ontstond in het huis van Patrick
De zolder waar de brand ontstond in het huis van Patrick © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl