AUTO

Autoruit bevroren? Met deze tips kan jij snel en veilig op pad

Gebruik jij een krabber of spray?
Gebruik jij een krabber of spray? © Pixabay
Zo tegen het einde van het jaar zakt het kwik weer onder nul. De kans is groot dat je auto 's ochtends onder een laag ijs of sneeuw ligt. Maar wat kun je het beste doen om zo snel en veilig mogelijk op pad te gaan? Dit zijn alle tips en tricks voor je op een rijtje.
Te snel van huis willen rijden, is sowieso geen goed idee. Automobilisten zijn namelijk verplicht om goed zicht te hebben op de weg.
Als je alleen met een klein kijkgat wegrijdt, riskeer je een boete van 250 euro. Als de buitenspiegels ook nog eens bevroren zijn, kan daar nog 150 euro bij komen. Een duur grapje, en nog gevaarlijk ook.

IJs en sneeuw op de ruiten?

 • Zet je wekker wat eerder. De auto ijsvrij maken kost nu eenmaal wat tijd. Gebruik een plastic ijskrabber om het ijs van de autoruiten af te krijgen. Zet die schuin tegen je raam, dat werkt het vlugst. Als je geen krabber bij de hand hebt, zou je ook bijvoorbeeld een hard pasje of een cd-doosje kunnen gebruiken.
 • Spuit ruitontdooier op de ramen. Door zo'n flacon te gebruiken, smelt het ijs sneller. Als je voor- en achterruitverwarming hebt, kan je die natuurlijk ook aanzetten. Je kunt natuurlijk de voor- en achterruitverwarming aanzetten.
 • Zitten de ruitenwissers vast? Het is beter om de auto eerst te laten ontdooien. Maar wil je wat sneller de weg op, dan kun je de ruitwissers ook voorzichtig lostikken met een ruitenschrabber.
 • Gooi in ieder geval geen heet of lauwwarm water op de auto. Door het temperatuurverschil kan het raam barsten: een klein sterretje kan al snel doorscheuren.
IJs op autoruit
IJs op autoruit © Rijnmond
 • Het starten van de auto helpt niet veel. De motor warmt stationair nauwelijks op, terwijl het draaien wel slecht voor de auto en het milieu is. Als je eenmaal rijdt en de motor echt warmer wordt, helpt het natuurlijk wel. De ventilatie kun je met de regelaar op de voorruit zetten en door de zonnekleppen naar beneden te doen, blijft de warme lucht uit de blazers wat beter hangen.
 • Veeg sneeuw van de auto af. Gebruik daarvoor een zachte borstel, zodat je geen krassen achterlaat. Haal de sneeuw zowel van de lampen als van je motorkap, want je wilt niet dat die sneeuw op je voorruit schuift en je het zicht op de weg verliest. Vergeet ook het dak, de spiegels en kentekenplaat niet.
 • Wil je het helemaal afmaken, neem dan de binnenkant van het raam ook nog even af met een doek of zeem.

Autodeur vast?

 • Trek niet te veel aan vastgevroren deuren, want daardoor kun je de rubbers kapot trekken. Probeer eerst eens een paar duwen tegen de deur te geven om ervoor te zorgen dat het ijs breekt. Zet je kont tegen het portier, leun tegen de deur en probeer het dan nog eens.
 • Als dat nog niet helpt, heb je zwaarder geschut nodig. Zo kun je bijvoorbeeld een warme kruik of een zakje met warm water tegen de deur leggen of een föhn gebruiken om de deur wat op te warmen. Richt een föhn niet op de ramen, want door het verschil in temperatuur kunnen die barsten. Ook kunnen de rubbers uitdrogen of kan de lak beschadigd raken.
 • Vergeet niet dat een van de andere portieren mogelijk makkelijker opent, omdat de wind vaak uit één bepaalde richting tegen de auto waait. Probeer dus eerst alle portieken te openen.
| Foto:
| Foto:

Handrem vast?

 • Start dan de auto en laat de motor warmdraaien. Dat vraagt even geduld, maar uiteindelijk kun je de auto weer gewoon van de handrem krijgen. Het warmdraaien helpt zowel voor de hendel als de handremkabel.

Bereid je goed voor

 • Gaat het vriezen? Leg een beschermingsdeken over het voorraam, dan hoef je minder te krabben. Gebruik hiervoor geen kranten, want die kunnen vastvriezen. Afvalzakken of karton worden ook weleens gebruikt, maar een deken werkt het best.
 • Parkeer je auto met de neus in de richting waar de zon opkomt. Als je pas wat later op de dag weg hoeft, dan kan dit slim zijn. De zon helpt namelijk bij het ontdooien.
 • Als je weet dat het erg gaat vriezen, dan kun je de ruitenwissers ook omhoog zetten. Op die manier plakken ze ook niet vast. Anders kunnen de wisserbladen beschadigd raken en in het ergste geval kan zelfs de ruitenwissermotor kapotgaan.
 • Houd de ramen schoon, want vocht blijft eerder hangen aan een vuil raam.
 • Parkeer je auto in de eerste versnelling of in de P, in plaats van de handrem te gebruiken. Een elektrische handrem levert geen problemen op. Er zijn ook modellen met een automaat zonder parkeerstand. In dat geval kun je het beste de 'drive' of 'achteruit' inschakelen voordat je de motor uitzet. Dan blijft de auto in de eerste- of achteruitversnelling staan.
 • Het bevriezen van de autodeuren voorkomen? Houd de rubbers van de deur schoon en smeer ze in met speciale rubberstick, rubberspray of met talkpoeder. Zo komt er geen vocht tussen. Rubbervet of zuurvrije vaseline kan ook helpen, verder is WD40 - zoals altijd - een wondermiddel.
 • Om te voorkomen dat het portierslot vastvriest, kun je er het beste voor zorgen dat het slot goed gesmeerd is (met bijvoorbeeld WD40), dat verdrijft het vocht. Er is ook een speciale slotontdooier te krijgen, maar bewaar die natuurlijk altijd buiten de auto.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl