CHRISNATUURLIJK

Chris Natuurlijk van 2 december: Ver weg en dichtbij

Zadenhuisje, Botanische Tuin Kralingen, Rotterdam.
Zadenhuisje, Botanische Tuin Kralingen, Rotterdam. © Rijnmond
Chris Natuurlijk neemt je zaterdag 2 december vanaf 08:00 uur mee naar een tuin met planten van ver weg en dichtbij, naar een verzameling vliegenmeppers van over de hele wereld, de ambachtelijke chocola van Heinde & Verre en boekentips voor Sinterklaas van Gert-Jan.
De Botanische Tuin Kralingen is weer open. De tuin in Rotterdam was sinds oktober dicht voor werkzaamheden die de tuin beter bestand moeten maken tegen het veranderende klimaat. De tuinvrouwen Judith en Petra loodsen Chris Natuurlijk door de lange geschiedenis van de tuin, vertellen over hun plannen om met bloemen meer kleur in de tuin aan te brengen en laten de verwarmde kas zien waar nu de sinasappelboompjes, de granaatappel en andere uitheemse planten staan om ze te beschermen tegen de kou.
In de verwarmde kas worden de sinasappelboompjes en andere uitheemse planten beschermd tegen de kou
In de verwarmde kas worden de sinasappelboompjes en andere uitheemse planten beschermd tegen de kou © Rijnmond

Sprookjesachtig verlicht

Op 15 december viert de tuin Lichtjesavond en iedereen is dan welkom om over de feeëriek verlichte paden te wandelen en in de verwarmde kas glühwein of warme chocolademelk te komen drinken.
Tuinvrouwen Petra (l) en Judith (r) bij de wilde citroen in de Botanische Tuin Kralingen
Tuinvrouwen Petra (l) en Judith (r) bij de wilde citroen in de Botanische Tuin Kralingen © Rijnmond

Vliegenmeppers in alle soorten en maten

De Rotterdamse Iza van Riemsdijk heeft een verzameling vliegenmeppers in alle soorten en maten. Van een mepper met een afbeelding van Donald Trump tot meppers in de vorm van poezenkopjes, een appel of een vlinder. Ook de wat meer diervriendelijke vliegenverjagers, waarmee je vliegen verjaagt in plaats van ze dood te maken, zitten in haar collectie. De allermooiste exemplaren uit haar verzameling zijn nu te zien in een tentoonstelling in Amerika, maar gelukkig staan er bij haar thuis in Rotterdam, nog meer dan genoeg vliegenmeppers om iets over te vertellen. Samen met Chris Natuurlijk bladert Iza door het nieuwe Engelstalige boekje Fly swatters, dat zij schreef over de voorloper, de uitvinding en de geschiedenis van de vliegenmepper.
Iza van Riemsdijk omringd door vliegenmeppers
Iza van Riemsdijk omringd door vliegenmeppers © Rijnmond

Suiker van dichtbij en cacao van ver

In de oude limonadefabriek van Sunrise in Rotterdam-Schiebroek, maken Jan-Willem Jekel en Edward Rietberg tegenwoordig chocola. De tweekoppige directie van Heinde & Verre maakt de ambachtelijke chocolade van Nederlandse bietsuiker en melk en van cacaobonen die zoveel mogelijk duurzaam worden geteeld, maar die natuurlijk wel van ver weg moeten komen. Chris Natuurlijk krijgt in de Rotterdamse chocoladefabriek een lesje in chocola maken.
Chocolademakers Ewald Rietberg (l) en Jan-Willem Jekel
Chocolademakers Ewald Rietberg (l) en Jan-Willem Jekel © Rijnmond

Voor iedereen een boek

Boekenman Gert-Jan van Rietschoten helpt Sinterklaas een handje met boekentips voor thrill-seekers, dromers, kinderen, sportliefhebbers en andere types.

Zaterdag 2 december van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl