COLD CASE

Na meer dan dertig jaar pakt politie verdachte voor Rotterdamse roofmoord

Van der Mee is in februari 1990 met zijn vrouw aan het werk in hun winkel in huishoudelijke apparatuur.
Van der Mee is in februari 1990 met zijn vrouw aan het werk in hun winkel in huishoudelijke apparatuur. © Opsporing verzocht
De politie heeft een 59-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de 54-jarige ondernemer Hans van der Mee. Hij werd op 14 februari 1990 doodgeschoten in zijn winkel in de Ruilstraat in Rotterdam-West.
Van der Mee is in februari 1990 met zijn vrouw aan het werk in hun winkel in huishoudelijke apparatuur. Zij zien twee personen de zaak binnenkomen en denken dat het klanten zijn. Uiteindelijk gaat het om een overval, waarbij Van der Mee om het leven komt. Een woordvoerder van Justitie Rotterdam meldt dat één verdachte nu is aangehouden.

'Dit is een overval'

Hans en Mia van der Mee hebben een winkel in elektronica. Op woensdag 14 februari 1990 komen om 17.50 uur, even voor sluitingstijd, twee mannen de winkel binnenrennen. Zij dragen bivakmutsen en roepen dat het een overval is. Een van de twee mannen pakt Mia, gooit haar in de ruimte achter de winkel op de grond, schopt haar en duwt een vuurwapen in haar nek. De overvallers eisen de kluissleutel en dreigen Mia dood te schieten als Hans die niet geeft.

Dan wordt het stil

Hans moet met de tweede overvaller mee terug de winkel in. Mia is doodsbang. Dan hoort Mia geluiden van een vechtpartij en wordt het stil. Hans, vader van twee kinderen, is neergeschoten en overlijdt ter plaatse, in het bijzijn van Mia. De overvallers zijn gevlucht. Het politieonderzoek in 1990 heeft niet geleid tot de aanhouding van de twee daders.
Twee maanden geleden werd deze moordzaak opnieuw onder de aandacht gebracht, met deze arrestatie tot gevolg. De rechter-commissaris heeft bepaald dat de verdachte veertien dagen langer vast blijft zitten. De man zit in volledige beperkingen en mag daarom alleen contact hebben met zijn advocaat.

Beloning van 30 duizend euro

De hoofdofficier van justitie loofde een beloning van 30 duizend euro uit voor de gouden tip in deze moordzaak. Of dat geldbedrag wordt uitgekeerd, kan het Openbaar Ministerie nog niet melden.
De 54-jarige ondernemer Hans van der Mee.
De 54-jarige ondernemer Hans van der Mee. © Opsporing Verzocht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl