LOKAAL

Hoekenezen via loting in dorpsraad

Het centrum van Hoek van Holland
Het centrum van Hoek van Holland © WOS
“Als je goeie ideeën hebt, dan maakt het niet uit wie je bent”, zegt een Hoekenees over de manier waarop de dorpsraad Hoek van Holland twee nieuwe leden werft. De elfkoppige dorpsraad heeft sinds kort twee open plekken, nadat twee leden zijn opgestapt vanwege persoonlijke omstandigheden. Omdat er geen reservelijst is, begint de procedure voor de nieuwe leden met een loting onder alle inwoners van 16 jaar en ouder.
En daar vinden Hoekenezen wel iets van, blijkt uit de reacties die te zien zijn bij omroep WOS. “Dat is natuurlijk wel goed, maar ik heb er geen ambitie voor”, zegt een vrouw. “Niet iedereen is geschikt om in die dorpsraad te zitten”, meent een ander. En de voormalige voorzitter van de deelgemeente Hoek van Holland Paddy Roomer is duidelijk: “Het slaat allemaal nergens op joh, allemaal schaamlappen voor alles wat slecht bestuur behelst. Als je mensen gaat vragen om ergens in plaats te nemen, moet je ze ook daadwerkelijk een stem geven.”

'Ze hebben gewoon niks in te brengen'

De dorpsraad is de opvolger van de voormalige deelgemeente. Het deelgemeentebestel is in 2014 opgeheven. Nu is het de dorpsraad die de belangen van Hoek van Holland vertegenwoordigt bij het gemeentebestuur van Rotterdam.
En ook hierover hebben de Hoekenezen die de WOS spreekt, wel hun woordje klaar. “Ze hebben goeie voorstellen en ideeën, maar ja, gemeente Rotterdam, dus er komt niks van terecht. Ze hebben gewoon niks in te brengen”, zegt een vrouw tegen de WOS. Een man heeft een heel andere mening: “Dorpsraad? Ik merk er weinig van.”
De huidige dorpsraad van Hoek van Holland
De huidige dorpsraad van Hoek van Holland © Dorpsraad Hoek van Holland
De procedure om de dorpsraad weer op de volle sterkte van elf mensen te krijgen, is van tevoren vastgesteld. Dorpsraadsvoorzitter Jacco van Dam legt uit. "Volgens de procedure worden alle inwoners van Hoek van Holland van 16 jaar en ouder aangeschreven of zij zitting willen nemen in de dorpsraad. Zo niet, dan moeten zij dat aangeven. Degenen die dat niet doen komen in een pot waaruit vijftig inwoners worden geselecteerd. Vervolgens wordt in volgorde aan de mensen gevraagd of zij beschikbaar zijn. In januari wordt de procedure gestart."

'Hoek van Holland is Hoek van Holland niet meer'

Tot slot vraagt streekomroep WOS aan het publiek in het winkelcentrum van Hoek van Holland of zij plaats zouden nemen in de dorpsraad als ze worden uitgeloot. “Zeker niet, ik ben daar veel te kritisch voor”, is een dame stellig. “Moeilijk te zeggen, omdat de invloed die je als dorpsraad hebt, nihil is. Dus ik vind het lastig om te bepalen”, aldus een man.
Een voormalig lid van de deelgemeenteraad is behoorlijk duidelijk in zijn mening: “Ik zou er zeker niet in willen komen, ik heb er vroeger in gezeten voor de VVD. Ik vind dat het hele dorp verpaupert. Hoek van Holland is Hoek van Holland niet meer. Vind ik.”
Dit is een verhaal van onze mediapartner WOS

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl