WEER

Code geel van kracht in hele land: auto door gladheid op z'n kop in Abbenbroek

Door de gladheid, schoot de auto door
Door de gladheid, schoot de auto door © Nieuws op Beeld
Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor de provincies Noord- en Zuid-Holland vanwege ijzel. De waarschuwing geldt vanaf 18:00 uur. Voor Zuid-Holland geldt de waarschuwing tot middernacht. IJzel is regen die bevriest zodra deze de grond heeft bereikt. Rijkswaterstaat heeft bijna drie miljoen kilo zout gestrooid in de ochtend.
Een auto in Abbenbroek is zondagochtend aan de Oude Waaldijk door de gladheid van de weg af doorgegleden naar een weiland. Dit gebeurde omstreeks 09:30 uur. Hierbij is het voertuig onderste boven terecht gekomen. Ook een andere auto zou zijn uitgegleden, deze zou uit de bocht zijn gevlogen.
Een persoon is ter plekke gecontroleerd door ambulancepersoneel. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio is het asfalt van de weg vrij nieuw, slechts een maand oud weten getuigen ter plaatse. Nieuw asfalt betekent dat de remweg langer is en wanneer er gladheid speelt, is er ook meer risico op doorglijden vanwege water wat er makkelijk op blijft liggen.
Hoeveel inzittenden in de auto zaten, weet de Veiligheidsregio niet exact. In ieder geval is iedereen uit de auto gehaald of zelf gekomen. De brandweer dacht eerst dat het voertuig in het water was beland, waardoor snel werd opgeschaald en duikers waren opgeroepen.
Ook het tramvervoer in Rotterdam ervaart problemen. De RET meldt dat er op tramlijnen 12 ,23, 25 en 125 in beide richtingen een lichte vertraging is ontstaan in beide richtingen. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd. Hen wordt aangeraden de bus of metro te nemen.

Code geel

Zaterdagavond gold nog code oranje in Noord - en Zuid--Holland vanwege ijzel. Dat is nu opgeheven en aangepast naar een code geel, wat het KNMI zaterdag al verwachtte. Tot aan het einde van de ochtend kan het in het land, op de provincie Limburg na, plaatselijk glad zijn. Door natte weggedeelten moet het verkeer oppassen.
Doordat het vanmiddag gaat sneeuwen, kan het in de middag en in de avond opnieuw glad zijn. Een gebied met sneeuw trekt vanaf het begin van de middag van zuidwest naar noordoost over het land. De sneeuw verlaat het noordoosten aan het begin van de nacht naar maandag. In onze regio valt één tot drie centimeter sneeuw, wellicht vijf centimeter elders in het land.
Bij code geel raadt het KNMI aan om langzamer te rijden en een grotere afstand tot andere weggebruikers te houden. Door bevriezing of ijzel kan gladheid moeilijk te zien zijn, dus wees er alert op. Door de glibberigheid is er een kans op ongelukken bij onder andere wegen, bruggen en fiets - en voetpaden.

Kans op sneeuw

"Ik verwacht toch wel een aantal minisneeuwpopjes in het Rijnmond-gebied", aldus Rijnmond-weerman Ed Aldus. Het laatste sneeuwdek in onze regio dateert volgens Ed van 9 februari 2021, bijna drie jaar geleden dus.
Vorig jaar viel er op 1 april – geen grap – wat sneeuw, maar dat was niet meer dan een gebroken laagje. Echt wit werd het toen niet. Vandaag wel, zo is de verwachting. “Het wordt echt geen dik pak, daar hoef je niet op de rekenen.” De sneeuw, een combinatie van echte sneeuw en natte sneeuw, blijft zondag liggen, maar is maandagochtend alweer weg.
Sowieso zit lang genieten van sneeuwpret er niet in, want de komende tijd liggen er volgens Ed geen sneeuwdagen meer in het verschiet. Volgende week wordt het zelfs weer wat zachter.
Feyenoord-supporters hoeven zondag ook niet te vrezen voor een besneeuwde wedstrijd. Om 12:15 uur speelt de Rotterdamse club namelijk tegen PSV in De Kuip. “Misschien dat het in de tweede helft van de wedstrijd tot een vlokje komt, maar het zal niet heel spannend worden.” De echte sneeuw verwacht de weerman pas ná de wedstrijd.
Sneeuw in Barendrecht in april 2021, foto ter illustratie
Sneeuw in Barendrecht in april 2021, foto ter illustratie © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl